Do sredine januara pismo kongresmena u znak podrške srpsko-američkim odnosima

05.01.2022

13:34

0

Đurić je naveo da Srbija strateški želi da odnosi sa SAD budu sve bolji, da se unapredi ne samo ekonomska, kulturna, načno-tehnička, već i politička saradnja

Do sredine januara pismo kongresmena u znak podrške srpsko-američkim odnosima
kongres SAD AP21300490888402 - Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić izjavio je danas da očekuje da do sredine meseca bude objavljeno pismo podrške kongresmena srpsko-američkim odnosima i podrške Srbiji i njenom razvoju.

Ðurić je za TV Pink rekao da Srbija ozbiljno ulaže u odnose sa SAD, a da je inicijativa Otvoreni Balkan, koju je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić, promenila način na koji mnogi u SAD gledaju na Srbiju, naročito u političkom smislu.

On je naveo da Srbija strateški želi da odnosi sa SAD budu sve bolji, da se unapredi ne samo ekonomska, kulturna, načno-tehnička, već i politička saradnja, kao i da se stvore uslovi da poverenje između zemalja bude neuporedivo veće.

"To je veliki interes srpskog naroda", rekao je Ðurić i naveo da su tokom 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD, oni bili sjajni za vreme oba svetska rata, da je saradnja bila dobra i u periodu SFRJ, a da su onda došle 90-e godine 20. veka i veoma turbulentan period.

"To ne zaboravljamo, ali gledamo i dalje u budućnost, kako da stvorimo relaciju koja će osigirati da vojno neutralna, politicki snažna Srbija bude dobar partner svim velikim silama, a naravno Amerika je vodeća sila zapadne civilizacije", rekao je Ðurić i dodao da mora mnogo da se radi na promeni slike Srbije kakva je stvarana pre 30 godina.

On je naveo da je inicijativa "Otvoreni Balkan" pokazala da iz Srbije sada dolaze rešenja i ideja da se u regionu poruše “mali berlinski zidovi” koji još uvek dele biznise i porodice.

"U uslovima u kojima gradimo auto-puteve, pruge, to je pravi potez, to pozdravljaju svi, i republikaci i demokrate. Vučić je našao pravu žicu i to može da doprinese tome da se Srbija posmatra kao stub stabilnosti u regionu", rekao je Ðurić.

Ambasador je naveo da je u prethodnih godinu dana više nego udvostručen Srpski kokus u Kongresu SAD, te da je imao trocifren broj sastanaka i razgovora sa američkim kongresmenima, što je rezulatiralo time da se veliki broj njih učlani u Srpski kokus.

"Na poziv srpske ambasade na večeru se odazvalo 14 kongresmena. Do sredine januara očekujem da bude objavljeno pismo podrške srpsko-američkim odnosima, pismo podrške Srbiji, razvoju Srbije. Svim tim ljudima imali smo priliku da predstavimo šta se dešava u Srbiji prethodnih godina", rekao je Ðurić.

On je naveo i da je to bila prilika da se Srbija predstavi kao zemlja sa najvećim privrednim rastom u ovom delu Evrope, koja je uspela da smanji nezaposlenost i da sebe otvori za saradnju sa celim svetom.

Rekao je i da je u prošloj godini naša namenska industrija ostvarila fantastične rezultate u izvozu u SAD, a da su naše IT kompanije uspele da povećaju obim i obrt između dve zemlje i da ukupna razmena dostigne bilizu milijardu dolara, a ukupan obim američkih investicija u Srbiji je premašio 4,6 milijardi dolara i nastavio da raste i u prethodnoj godini

Ðurić je rekao da će ministar spoljnih poslova Nikola Selaković Božić provesti u Čikagu, gde živi blizu 300.000 ljudi poreklom iz Srbije, i da će to biti prvi šef srpske diplomatije koji će sa srpskim iseljenicima u SAD dočekati najradosniji hrišćanski praznik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike