Opet uništeni pravoslavni spomenici na KiM: Pre samo sedam dana bili čitavi! Ko ne da mira ni mrtvim Srbima?! (FOTO)

27.12.2021

11:14

1

Petković je oštro osudio ovaj čin i poslao javnu poruku Kurtiju

Opet uništeni pravoslavni spomenici na KiM: Pre samo sedam dana bili čitavi! Ko ne da mira ni mrtvim Srbima?! (FOTO)
groblje - Copyright printscreen/twitter/petar petković

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je osam srpskih nadgrobnih spomenika polomljeno na pravoslavnom groblju u etnički mešovitom selu Kišnica, nadomak Gračanice, od kojih je šest potpuno uništeno, a dva su oštećena.


Iz Kancelarije navode da je reč o sramotnom, poražavajućem i bezumnom činu, i dodaju da su meštani posvedočili da su spomenici pre samo sedam dana bili čitavi, a ovaj slučaj prijavili Kosovskoj policiji.

Izgleda da nije dovoljno da se nad srpskim narodom koji živi na prostoru KiM otvoreno demonstrira verska netrpeljivost, već albanski huligani mira ne daju ni mrtvim Srbima i njihovim humkama.

- Za sve to vreme, političari iz Prištine, predvođeni najisturenijim zagovornikom antisrpske politike Aljbinom Kurtijem, izjavljuju da su Kosovo i Metohija oaza mira i sklada, dok svakodnevno svedočimo etnički motivisanim napadima i incidentima prema Srbima - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Poražavajuća je statistika da je na prostoru Kosova i Metohije ove godine zabeleženo 50 odsto etnički motivisanih incidenata više nego lane, od čega je čak 20 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve.

Dodatno zabrinjava činjenica da ti brojevi i dalje rastu i da izostaju adekvatna reakcija i zaštita srpskog stanovništva, navode iz Kancelarije.

- Kancelarija za Kosovo i Metohiju više puta je samo tokom ove godine obaveštavala međunarodne predstavnike o ugroženosti spomenika SPC i srpskih pravoslavnih grobalja na KiM, a ove godine je u sanaciju, popravku i održavanje pravoslavnih grobalja i kapela na KiM uložila i značajna finansijska sredstva i nastaviće da obnavlja porušeno, kao odgovor na politiku mržnje i netrpeljivosti - dodaje se u saopštenju.

Oglasio se i Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković oglasio se povodom uništavanja pravoslavnih spomenika.

 


- Zar ovo treba da bude ona oaza mira i tolerancije o kojoj pričate? - upitao je Petković Kurtija na Tviteru, uz fotografije skrnavljenih spomenika, od kojih je šest potpuno uništeno, a dva su oštećena.

- Od kada ste došli na vlast, broj incidenata čija su meta Srbi porastao je za više od 50 odsto. Nisu pošteđeni ni mrtvi Srbi, o čemu svedoče i snimci porušenih grobova iz Kišnice - napisao je Petković.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike