Priština ponovo prekršila sporazum: Srbiju nisu obavestili ni mejlom!

15.12.2021

08:05

0

Petkoviću ponovo zabranjena poseta KiM

Priština ponovo prekršila sporazum: Srbiju nisu obavestili ni mejlom!
Kosovska Mitrovica most - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija u Prištini ponovo su zabranile da poseti Kosovo i Metohiju.

Ovo je šesti put od početka godine da je Petkoviću zabranjen ulaz u južnu pokrajinu.

Kancelarija za KiM
 

Ovoga puta vlasti Privremenih institucija u Prištini otišle su korak dalje u kršenju sporazuma, jer čak ni mejlom nisu obavestili Beograd da se poseta onemogućava, već su to učinili na samom prelazu Jarinje.

Istovremeno, kako Tanjug saznaje, Beograd je danas odobrio posetu Bujanovcu ministarki iz Vlade Aljbina Kurtija, čime pokazuje opredeljenost za poštovanje sporazuma.

Petković je trebalo da prisustvuje slavi u manastiru Devič, obiđe Bogosloviju u Prizrenu i poseti povratničku porodicu Gligorijević u selu Novake. 

Direktor Petković istakao je da je poseta najavlјena na vreme i skladu sa svim sporazumima.

- Današnja zabrana samo pokazuje da Kurti gazi sve sporazume koji su postignuti u Briselu i da njemu apsolutno nije do normalizacije odnosa Beograda i Prištine. A danas sam krenuo u stradalni manastir Devič u srcu Drenice, da prisustvujem hramovnoj slavi, a posle toga sam želeo da posetim našu Bogosloviju Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu. Ali, kao i prošli put, Kurti mi je zabranio ulazak na prostor KiM. Ako glavnom pregovaraču u Briselu sa srpske strane zabranjuju ulaz na prostor Kosova i Metohije, jasno je onda kako se tek odnose i ponašaju prema Srbima koji žive na KiM i koji zbog takve antisrpske politike Alјbina Kurtija ispaštaju gotovo svakog dana - istakao je Petković.

Kancelarija za KiM
 

On je podvukao da za razliku od Prištine, Beograd poštuje sporazume iz Brisela zbog čega je danas odobrio zahtev članici Kurtijevog kabineta da poseti Bujanovac i Preševo.

- Za razliku od Prištine koja meni zabranjuje ulazak na prostor naše južne pokrajine, Beograd se ponaša odgovorno i mi poštujemo sve sporazume. Tako smo i danas odobrili ulazak članu Kurtijevog kabineta u Preševo i Bujanovac, jer poštujemo i sporazum o slobodi kretanja i sporazum o zvaničnim posetama, što jasno pokazuje da mi želimo normalizaciju odnosa, mi želimo da gradimo mir, mi želimo bolјe odnose, jer je to klјuč za mir i stabilnost na prostoru Zapadnog Balkana, u Srbiji jer će ti bolјi odnosi obezbediti mir našim lјudima na KiM - zaklјučio je Petković.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike