Izbori na KiM: Izlaznost na severu 70 odsto, na celom Kosmetu - 42 odsto, biračka mesta zatvaraju se u 19 sati

14.02.2021

06:00 >> 20:59

0

Na ovim izborima, OEBS nema nikakvu ulogu, ali će izbore pratiti domaći i strani posmatrači

Izbori na KiM: Izlaznost na severu 70 odsto, na celom Kosmetu - 42 odsto, biračka mesta zatvaraju se u 19 sati
Copyright AP Photo/Visar Kryeziu

Na Kosovu i Metohiji danas se održavaju prevremeni parlamentarni izbori.

Za izbor budućih 120 poslanika u Skupštini, može da glasa 1.794.862 birača, tako što će zaokružiti jednu od 28 izbornih lista.

Srpska zajednica može da računa na deset mesta u parlamentu, koliko i preostale nealbanske zajednice zajedno, a pobednik izbora u srpskoj zajednici postaje i deo buduće vladajuće koalicije na Kosovu.

18.45 – Na severu Kosova i Metohije izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborina dostigla je 70 odsto, kažu u organizaciji “Demokratija na delu” (DnD) koja prati izbore na celom KiM.

Na teritoriji celog Kosmeta, izlaznost je 42 odsto, rekao je za Tanjug koordinator DnD za sever Dušan Radaković.

On je kazao da očekuje da će izlaznost na severu KiM biti 80 odsto, a na celom KiM neće preći 50 procenata.

18.27 – Portparol Kosovske policije Baki Keljani rekao je da izborni dan protiče mirno i da nije zabeležen nijedan veći incident koji je vezan za izborni proces, prenosi Reporteri.

-Kosovska policija je u pogledu bezbednosti tokom izbornog procesa procenila da se do 16 sati proces odvijao mirno, bez problema i bez ikakvog većeg incidenta koji bi ometao sprovođenje izbora, rekao je Keljani.

Kako je rekao, do 16 časova prijavljena su dva manja incidenta, vezana za izborni proces, jedan u Prištini i drugi u Prizrenu.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

17.00 – Srbi na severu Kosova i Metohije masovno su izašli na biračka mesta, kako bi glasali na vanrednim parlamentarnim izborima. Do 15 sati u tri opštine na severu izlaznost je bila viša od 50 odsto,pa u pojedinim mestima prelazila je i 60 odsto.

15.30 – Centralna izborna komisija odlučila je da glasačima koji se pojave na konačnom biračkom spisku dozvole da glasaju sa isteklim ličnim kartama, prenosi Reporteri.

-Upravo smo obavestili opštinske izborne komisije da je CIK doneo odluku da biračima dozvoli da glasaju sa ličnim kartama kojima je istekla važnost i koji se pojavljuju na konačnim biračkim spiskovima, rekao je portparol CIK-a Valmir Eljezi.

15.15 – Prema podacima Centralne izborne komisije do 15 sati izlaznost je 32,37 odsto. Najveća izlaznost je u Zubinom potoku gdeje do 15 sati glasalo čak 63,32 odsto, zatim u Zvečanu 60,33 odsto i Leposaviću – 61,46 odsto.

14.53 – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković kaže da za sada glasanje na izborima u KiM protiče u miru i kako treba, i da se nada da će tako i ostati do večeras.

Tanjug/Tara Radovanović

-To je u interesu srpskog naroda i Srpske liste, rekao je Petković za Tanjug i ponovo pozvao Srbe sa prostora KiM da u velikom broju izađu na današnje izbore u pokrajini i podrže “Srpsku listu” jer time, kako kaže, čuvaju “pupčanu vrpcu” između KiM i države Srbije.

14.45 – Od početka procesa glasanja do 13 časova odziv na nacionalnom nivou iznosio je 19,8 odsto, dok je u opštinama sa srpskom većinom izlaznost premašila nacionalni prosek za 10 odsto, saopštila je nevladina organizacija “Demokratija na delu”, koja nadgleda izbore od otvaranja biračkih mesta,  prenosi Reporteri.

Odziv građana u regijama je dva odsto veći od nacionalnog proseka, dok je izlaznost u Uroševcu, Gnjilanu i Mitrovici unutar opšteg proseka. Đakovica i Peć su zabeležile niži prosek izlaznosti na glasanje za dva odsto, dok je izlazak na birališta u Prizrenu još niži, odnosno četiri odsto manji od nacionalnog proseka.

Suprotno tome, u opštinama sa srpskom većinom izlaznost je premašila nacionalni prosek za 10 odsto, saopštila je “Demokratija na delu”.

14.15 – Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet poručio je danas građanima Kosmeta da je važno da izađu na glasanje, bez obzira na nepovoljne vremenske prilike, jer se, kaže, na izborima opredeljuju za svoju budućnost.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Ambasador je istakao da SAD ne priželjkuju nijedan konkretan ishod izbora i da greše svi oni koji tako nešto kažu, navodeći da je njihova jedina želja da vide bezbedne, slobodne i poštene izbore.

13.54 – Ekipa regionalne televizije Kraljevo krenula je jutros put Kosova kako bi propratila interno raseljene Raškog okruga na glasanju, ali je kosovska policijska služba nije propustila.

Zadržani su više sati i na kraju nisu mogli da pređu administrativnu liniju.

Slično je prošle i ekipa televizije Pink, koja je zaustavljena na administrativnom prelazu.

Kosovska policija ih je neko vreme zadržala na granici i na kraju im nije dozvolila prelazak.

13.45 – Sajt Centralne izborne komisije Kosova u engleskoj verziji hakovan je i, umesto podataka o glasanju za vanredne parlamentarne izbore koji se održavaju danas, prikazuju se reklame za “vijagru“, prenosi Koha.

Za razliku od engleske verzije, sajt CIK na albanskom i srpskom jeziku radi bez većih problema.

Trenutno je verzija sajta na engleskom nedostupna.

Koha ditore printscreen

13.35 – Opština sa najvećom izlaznošću do 11 časova, prema zvaničnom veb sajtu CIK, je Zvečan sa čak 33,22 odsto izašlih.
Isto tako, Leposavić i Zubin Potok imaju visoku izlaznost sa 22,73 i 19,59 procenta izašlih u istom periodu.

Izlaznost na Kosovu je generalno za sada nešto manja, verovatno zbog hladnog vremena i snežnih padavina u većem delu Kosova.

13.15 – Na biračkom mestu u Prekazu došlo je do incidenta kada su se fizički sukobila dvojica posmatrača iz pokreta Samoopredeljenje i Demokratske partije Kosova.

Navodno, do sukoba je došlo zbog bedža koji je nosio jedan od njih, a u njihovom razdvajanju učestvovala je i Kosovska policija

12.30 – Ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini, Jorn Rode i Mari-Kristin Butel, obišli su danas biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici, kako bi se, kako su rekli za Tanjug, uverili kako teče izborni proces.

Ističući da su demokratski izbori važni za svako društvo, Rode je naveo da su ovog puta ambasade EU, Švajcarske, SAD, Velike Britanije i Japana, dogovorile “diplomatsko nadgledanje”, te da je više od 90 njihovih timova raspoređeno po čitavoj teritoriji.

Na pitanje šta očekuje od buduće vlade u Prištini, Rode je rekao da je važno da danas sve protekne u demokratskom duhu, a šta će posle toga doći, o tome, kao i uvek, kaže, odlučuju glasači.

Ambasadorka Francuske Mari-Kristin Butel je rekla da je ovo važan dan za demokratiju na Kosovu.

-Glasači na Kosovu zaslužuju transparentne, bezbedne izbore. Ovo je veoma važan dan. Obišli smo za sada samo dva biračka mesta, ali već vidimo da ima puno ljudi koji su izašli da glasaju, rekla je Butel.

Tanjug/Zoran Mirković

12.15 – Ministar za zajednice i povratak u vladi privremenih prištinskih institucija Dalibor Jevtić glasao je danas na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Jevtić je glasao na izbornom mestu u Osnovnoj školi “Staja Markovic” u Štrpcu, prenosi Kosovo Onlajn.

Prema njegovim rečima, svaki izbori su značajni za opstanak Srba na KiM, jer se na svakim izborima pokazuje odlučnost srpskog naroda, kao i namera da se zaštite institucionalno.

11.56 – Sin bivšeg predsednika privremenih kosovskih instituacija Hašima Tačija, Endrit, udaljen je sa birališta zbog oznake Demokratske partije Kosova na zaštitnoj maski i natpisa “Sloboda ima ime” na majci koju je nosio.

On se na biralištu pojavio sa majkom Lumnije Tači, međutim zbog oznaka je zamoljen da napusti mesto glasanja, piše portal Reporteri.

Vratio se na biralište tek kada je skinuo majicu i zamenio masku.

Kako se navodi, ovo su prvi izbori na kojima je Endrit glasao bez oca koji se nalazi u pritvoru u Hagu, zbog optužbi za ratne zločine.

11.50 – Centralna izborna komisija saopštila je da je danas do 11 sati na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM glasalo 87.151 glasača, odnosno 8,34 odsto.

Kako se navodi, na prošlim izborima održanim u oktobru 2019. godine, do 11 sati glasalo je oko 175.000 birača, prenosi portal Reporteri.

Birališta su otvorena do 19 sati.

Do 10 sati na severu Kosova i Metohije glasalo je oko 11 odsto birača, što je manje od uobičajenog, a razlog za to je veoma hladno vreme, kaže Dušan Radaković, ispred Demokratije na delu (DnD), koalicije nevladnih organizacija koja posmatra vanredne parlamentarne izbore.

Radaković je za Tanjug istakao i da izborni proces na severu KiM protiče bez većih nepravilnosti.

Tanjug/Zoran Mirković

Inače, kako je izostala podrška OEBS-a, “Demokratija na delu”, sastavljena od 10 nevladinih organizacija, među kojima iz Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), jedini je nezavisni posmatrač izbora.

“Proces se danas odvija hladno i smrznuto. Sibirski su krenuli izbori jutros, oko pet sati smo već bili po školama, koje su određene za biračka mesta. Proces za sada protiče bez većih nepravilnosti”, rekao je Radaković, koji je izvršni direktor ACDC.

Malo problema bilo je jutros podno Kopaonika, u leposavićkim selima, poput Kostinog potoka i Vračeva, da se uopšte dođe do škola, jer je sneg negde napadao i do 1,5 metra, ali su biračka mesta otvorena na vreme, u sedam sati, istakao je Radaković.

Praćenje izbornog procesa organizovano je po uzoru na sistem koji Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) sprovodi u centralnoj Srbiji.

Prvi preliminarni rezultati očekuju se oko 21.30.

10.25 – Predstavnik “Demokratije na delu” Ismet Krieziu izjavio je da je na Kosovu tri odsto biračkih mesta otvoreno sa zakašnjenjem zbog nedostatka potrebnog materijala, prenosi Ekonomija Onlajn. Ova organizacija angažovala je 500 postmatrača koji će nadlgledati izbore.

Krieziu je naveo da se na 95 odsto biračkih mesta poštuju antikovid mere.

10.10 – Glasačko pravo iskoristili su i kosovski zvaničnici, nosioci izbornih lista, predsednik DPK Enver Hodžaj, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, kosovski premijer Avdulah Hoti, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Kurti je, nakon glasanja, rekao novinarima da će građani danas odlučiti o svojoj budućnosti.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

-Danas je svetao beli dan, kao i naša budućnost. Građanima je potrebna demokratija, institucijama legitimitet. Ovo je prilika i šansa koja mora da se iskoristi, Kosovo se vraća ljudima, sa ljubavlju prema zemlji izađite da glasate, poručio je Kurti.

Hoti koji je glasao u pratnji supruge, pozvao je sve građane sa biračkim pravom da ostvare svoje pravo i zahvalio se svima koji su omogućili održavanje izbora, počev od službenika CIK, posmatrača, poverenika, međunarodnih i lokalnih promatrača.

9.50 – Potpredsednik Srpske liste Srđan Popović glasao je jutros na vanrednim parlamentarni izborima na Kosovu i Metohiji.

Popović je glasao u pratnji saradnika na biračkom mestu broj 5 u OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici, prenosi Kosovo Onlajn.

9.20 – Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozvala je građane Kosova da ostvare svoje biračko pravo.
Putem objave na Fejsbuku ambasada je pozvala građane da pokažu ljubav prema državi i porodici.

-Na Dan zaljubljenih pokažite ljubav prema državi i porodici. Glasajte! Budućnost Kosova je u vašim rukama, stoji u poruci ambasade.

This Valentine’s Day show your love for your country and your family. Vote! Kosovo’s future is in your hands. 🗳️🇽🇰🇺🇸 #KosovoVotes2021

Posted by U.S. Embassy Pristina, Kosovo on Субота, 13. фебруар 2021.

8.50 – Gradonačelnik opstine Leposavić Zoran Todić i kandidat Srpske liste za poslanika Slavko Simić glasali su jutros na biračkom mestu u Leposaviću, prenosi Kosovo Onlajn.

Goran Rakić glasao – Kosovo onlajn

8.40 – Lideri Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik i nosilac izborne liste Igor Simić, glasali su na vanrednim parlamentarnim izborima na KiM. Rakić i Simić glasali su nešto posle osam sati u biračkom centru u Srednjoj tehničkoj školi “Mihailo Petrović Alas” u Kosovskoj Mitrovici. Oni su na glasanje stigli u pratnji članova Srpske liste i velikog broj građana Kosovske Mitrovice.

Rakić je u kratkom obraćanju novinarima nakon glasanja rekao da je ovo poseban dan za Srbe i da je, pored lošeg vremena i snega koji pada, veliki broj građana od ranog jutra izašao da obavi svoju građansku dužnost.

8.00 – Interno raseljena lica krenula su noćas oko ponoći iz Beograda, organizovano autobusima, put Kosova i Metohije kako bi ostvarili svoje pravo i glasali na prevremenim parlamentarnim izborima koji se održavaju danas.

Svi oni slažu se da je važno da Srbi izađu na izbore i glasaju za svoje predstavnike u skupštini privremenih prištinskih institucija.

-Mnogo je bitno da izađemo na izbore, da nas izađe što više, rekao je Tanjugu Zoran Grujić, rodom iz Peći.

-Nije svejedno da li će nas biti tamo sedamsto ili šest, sedam, deset hiljada ljudi. Mi ćemo dobiti naših deset poslaničkih mesta, ali je to važno i za buduće izbore, rekao je Grujić, koji smatra da je to obaveza svih ljudi koji imaju pravo glasa na KiM.

Osim iz Beograda, Kancelarija za KiM, kao i do sada, organizovala je prevoz raseljenih i iz Kraljeva i Niša.

Oni će glasati na tri punkta na Kosovu i Metohiji.

Tanjug/Zoran Mirković

7.00 – Otvorena biračka mesta za vanredne parlamentarne izbore. Biračka mesta zatvaraju se večeras u 19 sati.

Na severu KiM glasaće se na ukupno 74 biračka mesta, što je manji broj nego ranije, nakon što je CIK izbrisao određen broj građana sa biračkog spiska.

Tako je u Leposaviću broj biračkih mesta sa 31 smanjen na 25, u Severnoj Mitrovici sa 27 na 23, u Zubinom Potoku sa 15 na 14 i u Zvečanu sa 13 na 12 biračkih mesta.

Pravo glasa u sve četiri opštine na severu Kosmeta ima oko 43.200 građana – u Severnoj Mitrovici 17.300, Leposaviću 12.600, Zvečanu 6.800 i Zubinom Potoku oko 6. 500 birača.

Biračima na celom Kosovu i Metohiji je omogućeno da glasaju u 888 biračkih centara sa ukupno 2.382 biračka mesta.

Zakon nalaže da albanski politički subjekti moraju da pređu izborni prag od 5 posto kako bi ušli u Parlament, dok je za nevećinske zajednice rezervisano 20 poslaničkih mesta: 10 za Srbe, 4 za Rome, Aškalije i Egipćane, tri za Bošnjake, dva za Turke i jedno za Gorance.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Pored Srpske liste, na ovim izborima za glasove Srba na Kosovu, bore se Srpski demokratski savez, koji predvodi nekadašnji kosovski ministar Slaviša Petković i Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak, na čijem je čelu Milan Dabić, koji je nedavno ušao u politiku.

Osmani i Kurti neće sa Srpskom listom

V.d. predsednika privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti najavili su, u intervjuu bečkom dnevniku “Standard”, da, ako pobede na izborima, a pošto imaju ustavno-pravnu obavezu da manjine uključe u vladu, neće uzimati u obzir Srpsku listu.

-Imamo ustavno-pravnu obavezu da manjine uključimo u vladu. U tome nećemo sigurno uzeti u obzir Srpsku listu kojom upravlja Beograd, isključiva je Osmani.

Kurti je kazao da neće ulaziti u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova (DPK) i svima drugima koji su, kako tvrdi, deo “starog režima”.

Jevtić: PCR test nije potreban za ulazak iz centralne Srbije

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić negirao je informaciju pojedinih medija da je za ulazak na Kosovo iz centralne Srbije potreban PCR test.

-Ponovo su pojedini mediji objavili informaciju vezano za PCR testove za one koji na Kosovo dolaze iz centralne Srbije: PCR test nije potreban, napisao je Jevtić na Tviteru.

Kampanju pred izbore obeležile su pretnje albanskih političara ujedinjenjem sa Albanijom, ukoliko Srbija ne prizna Kosovo, kao i dolazak političara iz Prištine na sever Kosova i Metohije, što je unosilo nemir među srpski živalj.

U isto vreme, pojavio se grafit tzv. OVK na kući srpske porodice u Goraždevcu, a u Čaglavici bilbord koji slavi tu terorističku organizaciju.

Državni vrh Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučić, pozvao je građane na KiM da glasaju za Srpsku listu, kao garant za očuvanje srpskih interesa i opstanak i budućnost Srba u južnoj pokrajini.

Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Poziv građanima da izađu na izbore uputila je i v.d. predsednika Kosova Vjosa Osmani.

pročitajte još

Centralna izborna komisija smanjila je broj birača za više od 145.000 na teritoriji KiM, a u četiri opštine na severu za čak više od 16.000, što u Srpskoj listi vide kao trik Prištine kako bi oslabila srpski narod i otela mu mandate iz ruku.

Prema podacima Centralne izborne komisije, cvo su peti uzastopni prevremeni parlamentarni izbori na KiM od 2010. godine.

Kada je reč o albanskim strankama, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani iz Samoopredeljenja očekuju ubedljivu pobedu.

Kurti se ne nalazi na listi kandidata, zbog presude iz 2018. godine, kojom je osuđen zbog bacanja suzavca u kosovskom parlamentu, ali će Samoopredeljenje moći da ga kandiduje za mesto premijera, dok bi Vjosa Osmani bila kandidat za predsednika.

Na ovim izborima donedavni kosovski predsednik Hašim Tači, kao i Fatmir Ljimaj, te još nekoliko vođa nekadašnje OVK glasaće – iz pritvora Specijalnog suda za zločine OVK gde im se sudi za niz ratnih zločina na KiM.

pročitajte još

Odlazeća Hotijeva vlada je u četvrtak, donela odluku da je za ulazak iz evropskih zemalja na KiM potreban negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili sedmodnevni karantin. Neposredno pred izbore ukinut je i policijski čas u opštinama u kojima je bio na snazi.

Na ovim izborima, OEBS nema nikakvu ulogu, ali će izbore pratiti domaći i strani posmatrači.

Iz Kfora su saopštili da će oni tokom izbora “delovati u skladu sa svojom mandatom, čvrsto, pažljivo i nepristrasno, kao treći u nizu posle Kosovske policije i Euleksa“, dok iz Kosovske policije najavljuju pojačano prisustvo i obezbeđivanje izbornog materijala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike