Da li će ovaj čovek stati na čelo Kosova i zastupati Prištinu u pregovorima sa Beogradom? Ako se pita Bajden...

04.01.2021

07:13 >> 09:14

0

Njegovo ime spominje se u dokumentu Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom, koji je pisao predsednik SAD Džozef Bajden

Da li će ovaj čovek stati na čelo Kosova i zastupati Prištinu u pregovorima sa Beogradom? Ako se pita Bajden...
Copyright Profimedia

Pregovori Beograda i Prištine ponovo su u ćorsokaku jer Kosovo ide na nove izbore. Slede prvo vanredni parlamentarni izbori, a onda, na proleće, i predsednički.

Iako su “u igri” mnogobrojna imena, jedno se spominje kao najverovatnije – političar i publicista Veton Suroi, piše “Blic”.

Na prvi pogled, to deluje kao iznenađenje, ali ako se zna da je on već učestvovao u pregovorima Beograda i Prištine, onda ne treba biti iznenađen.

Njegovo ime spominje se u dokumentu “Vizija za odnose sa Albanijom i Kosovom” koji je pisao predsednik SAD Džozef Bajden. Sadržaj tog dokumenta procurio je u javnost tokom kampanje.

– Veton Suroi, bivši kosovski političar i pregovarač o nezavisnosti Kosova, rekao je o gospodinu Bajdenu: “On je bio momak u Vašingtonu kojeg smo mogli da pozovemo, čak i ranih devedesetih”, piše u dokumentu.

pročitajte još

Može se zaključiti da ime Vetona Suroija nije slučajno pomenuto, te da bi SAD mogle upravo njega da istaknu kao aduta iz rukava.

I iskusni politički analitičar Azem Vlasi pomenuo je Vetona Suroija kao dobro rešenje za budućeg lidera tzv. Kosova.

– Mnogo je nestranačkih kandidata kao što su Veton Suroi, Vljora Čitaku, Vjosa Osmani, akademik Hivzi Islami i drugi. U svakom slučaju, mnogo je lakše dogovoriti se i prikupiti glasove za nestranačkog kandidata nego za kandidata iz neke političke stranke – ocenio je Vlasi.

Sin je istaknutog kosovskog pisca i novinara Reksaija Suroija, bivšeg jugoslovenskog ambasadora u Boliviji, Meksiku i Španiji, a tokom devedesetih godina prošlog veka bio je istaknuta ličnost civilnog sektora na Kosovu. Utemeljivač je najvećeg dnevnog lista na albanskom “Koha Ditore” i nezavisne televizije KTV, stranke ORA. Bio je jedan od političkih lidera Albanaca na Kosovu i učestvovao je u mirovnim pregovorima u Rambujeu (1999) i pregovorima o statusu Kosova u Beču (2005-2007).

Odbio je orden od Tačija, jer smatra da je Hašim Tači naneo veliku štetu Kosovu.

Kritikovao je uvođenje taksa i pozivao EU da zauzme ozbiljniju ulogu u pregovorima. Protivnik je ideje razgraničenja kao rešenja u pregovorima, kao i osnivanja Zajednice srpskih opština.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike