Nedelja usred srede: Zvonilo u školama, Vučić o EU, tenzije pred ustoličenje, medalje Srbiji

02.09.2021

19:31 >> 07:28

0

Dobra vest stiže iz Tokija gde je srpski paraolimpijac osvojio zlato. Pa, Dragane, bravo!

Nedelja usred srede: Zvonilo u školama, Vučić o EU, tenzije pred ustoličenje, medalje Srbiji
Copyright Tanjug/AP/Darko Bandic, printscreen/RTV Cetinje, 24sedam/Katarina Mihajlović, Profimedia

U školama se, konačno, oglasilo zvono i đaci su u klupama. Epidemija koronavirusa učinila je da deca uče uglavnom od kuće, onlajn, ali odlukom nadležnih ovaj 1. septembar proveli su u svojim učionicama, a našim reporterima priznali su da su zbog toga izuzetno srećni.

Predsednik Srbije učestvuje na Bledu, na forumu posvećenom budućnosti EU, i najavljuje nastavak razgovora sa Prištinom.

Pred ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju tenzije sve jače, a policija poručuje da je bezbednosna procena nepovoljna.

Dobra vest stiže iz Tokija gde je srpski paraolimpijac osvojio zlato. Pa, Dragane, bravo!

Zazvonilo školsko zvono

Ðaci su se danas vratili u školske klupe, časovi traju 45 minuta i đaci nisu podeljeni u grupe, već su u učionicama kompletna odeljenja. I presrećni su.

24sedam/Katarina Mihajlović

Prvi put u Srbiji, na početku prvog časa, đaci su slušali državnu himnu “Bože pravde”.

Ipak, prema epidemiološkoj situaciji, menjaće se i model nastave po “principu semfora”.

pročitajte još

Prema broju obolelih, opštine će biti svrstavane u crvenu, žutu ili zelenu zonu i u skladu sa tim će se i nastava odvijati ili onlajn ili u školama. Odluku u kojoj će zoni da bude škola donosiće tim za škole, a na preporuku lokalnog kriznog štaba.

U 15 opština u Srbiji nastava se već održava po kombinovanom modelu, a odeljenja su podeljena u grupe.

“EU ne vidi širu sliku oko sebe”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na Strateškom evropskom forumu na Bledu, posvećenom budućnosti EU, odakle poručuje da je Srbija potpuno privržena svom evropskom putu.

Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Ocenio je da je EU posle Bregzita potrebno širenje, uz konstataciju da se umesto toga Unija začaurila i da ne vidi širu sliku oko sebe.

On je istakao da Srbija, koja je svesna toga, mora da poboljša uslove života svojih građana i da mora da brine o sebi zajedno sa svojim susedima.

pročitajte još

On je dodao da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni na nivou tehničkog dijaloga, te da će Miroslav Lajčak uskoro posetiti Beograd i Prištinu.

– Mene brine informacija koju smo dobili od obaveštajnih izvora da Priština do 4. septembra kreće sa novim akcijama priznavanja u mnogim međunarodnim organizacijama, istakao je Vučić.

Orban navija za Srbiju

Podršku evropskom putu Srbije pružio je i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, koji je istakao da je Srbija ključna zemlja za EU.

-Istina je da je nama, evropskim zemljama potrebnija Srbija, nego što je članstvo u Uniji potrebno Srbiji, poručio je Orban.

Zaštita srpskog jezika

Predsednik Srbije predao je srpskom članu predsedništva BiH Miloradu Dodiku, prednacrt Zakona o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koji bi trebalo da usvoje skupštine Srbije i Republike Srpske na Dan nacionalnog jedinstva 15. septembra.

pročitajte još

Prema ovom Predlogu zakona, predviđeno je da se srpski jezik i ćirilično pismo, kao matično pismo obavezno upotrebljava u radu državnih organa, gradova i opština, ustanova, javnih preduzeća i javnih službi.

Takođe, predviđeno je da se ovaj zakon upotrebljava u profesionalnim i strukovnim udruženjima na nacionalnom i međunarodnom nivou, javnim i medijskim ustanovama i drugim organizacijama kad vrše poslove kojima se uređuje službena upotreba jezika i pisama, kao i da se rad u oblasti obrazovanja ostvaruje na srpskom jeziku i ćirilici.

Bezbednosna procena na Cetinju nepovoljna

Ustoličenje mitropolita Joanikija, prema dosadašnjim najavama, trebalo bi da bude održano 5. septembra na Cetinju, a Mitropolija crnogorsko primorska objavila je da će doček patrijarha srpskog Porfirija u Crnu Goru biti upriličen u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici dan ranije, 4. septembra, u 18 sati.

pročitajte još

Patrijarh će u Cetinjskom manastiru predvoditi svečanu ceremoniju ustoličenja.

Zbog otpora antisrpski raspoloženog dela javnosti i pretnji da neće dozvoliti ustoličenje, koje svojim izjava potpiruje i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, bezbednosna procena nije povoljna, izjavio je ministar policije Crne Gore Sergej Sekulović. On je istakao da je suštinsko pitanje da li je ta procena do te mere nepovoljna da se skupovi zabrane, ili će biti dozvoljeno da građani koriste svoja Ustavom zagarantovana prava.

Sekulović je rekao da policija ne može da garantuje apsolutnu sigurnost nijednom građaninu ni novinaru 5. septembra na Cetinju.

pročitajte još

Državni sekretar u MUP-u Zoran Miljanić je rekao da će policija na Cetinju biti kao garant mira svim građanima bez obzira na njihovu versku ili partijsku pripadnost.

Rekao je i da svi političari koji 5. septembra dođu nepozvani na Cetinje, nebitno na kom skupu budu, snose posebnu odgovornost.

Gabrijel Eskobar je novi specijalni izaslanik za Zapadni Balkan

Novi specijalni izaslanik za Zapadni Balkan američkog predsednika Džozefa Bajdena biće zamenik ambasadora SAD u Beogradu, karijerni diplomata Gabrijel Eskobar.

Gabrijel Eskobar, rs.usembassy.gov

Eskobar će zameniti dosadašnjeg specijalnog izaslanika Metjua Palmera u prvoj dekadi septembra, a očekuje se da će desetak dana od stupanja na dužnost krenuti u posete državama regiona, prevashodno zemljama članicama NATO-a.

pročitajte još

Eskobar je zamenik ambasadora SAD u Srbiji, a slovi za izuzetnog poznavaoca prilika na Balkanu. Na ovim prostorima je bio vrlo aktivan u periodu od 1998. do 2001. godine.

Imenovanje Eskobara je pokazatelj da se Bela kuća pod komandom Bajdena, ”odlučila za energičniju, proaktivnu ulogu na prostoru Balkana”.

Nove subvencije za električne automobile

Samo desetak dana nakon što je država prestala sa subvencionisanjem kupovine ekoloških vozila, jer je već u avgustu potrošen predviđeni fond za ovu godinu, stiže dobra vest iz Vlade Srbije.

Pixabay

Za kupovinu električnih i hibridnih vozila obezbeđena su dodatna sredstva.

Podrška države iznosi, u zavisnosti od vrste vozila, od 250 do 5.000 evra po vozilu. Do sada je najveće interesovanje bilo za hibridna putnička vozila, za koja je predviđena podrška od 2.500 evra.

Kultura

Prvi put posle 20 godina srpski film se našao u glavnom takmičarskom programu festivala u Karlovim Varima, a prvi put posle 55 godina osvojio je glavnu nagradu prestižnog festivala.

Reditelj Stefan Arsenijević / Promo

I to nije sve. Prvi put je na ovom festivalu srpski film osvojio nagradu za najboljeg glumca.

Na upravo završenom 55. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, film “Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića osvojio je glavnu nagradu, Gran Pri Kristalni globus za najbolji film festivala.

pročitajte još

Film je osvojio i nagrade u još dve važne kategorije: Ibrahim Koma dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu Strahinje, a Jeleni Stanković dodeljeno je specijalno priznanje za direkora fotografije. Producentu Miroslavu Mogoroviću i reditelju Stefanu Arsenijeviću je pripala i novčana nagrada u vrednosti od 25.000 dolara.

Film “Strahinja Banović” (međunarodni naslov “As Far As I Can Walk”) Stefana Arsenijevića takmičio se u Glavnom programu Festivala. Ibrahim Koma, proslavljeni francuski glumac se za ulogu Strahinje doselio u Beograd nekoliko meseci pre početka snimanja kako bi učio jezik i upijao srpsku kulturu.

Zlato za srpskog paraolimpijca

Srpski strelac Dragan Ristić osvojio je zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

pročitajte još

Ristić je u disciplini vazdušna puška 10 metara miks, klasa SH2, ostvario rezultat od 255.5 u finalu što je bilo dovoljno za zlato i drugu medalju Srbije na POI.

Prethodno su odličje obezbedile i stonoteniserke Borislava Perić Ranković i Nada Matić u dublu. Ženska stonoteniska reprezentacija Srbije na Paraolimpijskim igrama, osvojila je bronzanu medalju.

Srpski paraatletičar Željko Dimitrijević osvojio je srebrnu medalju na Paraolimpijskim igra u Tokiju.

Dimitrijević je u finalu disciplini bacanje čunja u klasi F51 ostvario rezultat 35,29 i tako upotpunio fenomanalan dan naših sportista u glavnom gradu Japana.

pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike