"Čovek koji završava poverene poslove": Ko je novi specijalni izaslanik za Zapadni Balkan

29.08.2021

06:30 >> 09:58

0

Autor: M. I.

Eskobar će zameniti dosadašnjeg specijalnog izaslanika Metjua Palmera

"Čovek koji završava poverene poslove": Ko je novi specijalni izaslanik za Zapadni Balkan
Copyright rs.usembassy.gov

Novi specijalni izaslanik za Zapadni Balkan američkog predsednika Džozefa Bajdena biće zamenik ambasadora SAD u Beogradu, karijerni diplomata Gabrijel Eskobar.

Eskobar će zameniti dosadašnjeg specijalnog izaslanika Metjua Palmera u prvoj dekadi septembra, a očekuje se da će desetak dana od stupanja na dužnost krenuti u posete državama regiona, prevashodno zemljama članicama NATO-a.

pročitajte još:

Ko je Eskobar?

Kako se navodi u Eskobarovoj biografiji, on je imenovan za zamenika ambasadora u Ambasadi SAD u Beogradu u avgustu 2019. godine gde je vršio dužnosti otpravnika poslova do dolaska ambasadora Entonija Godfrija. Prethodno je kao viši savetnik ambasadora bio zadužen za sektor za ekonomska pitanja u Američkoj ambasadi u Bagdadu, gde je tokom većine mandata bio vršilac funkcije zamenika ambasadora.

Njegove funkcije na rukovodećim pozicijama obuhvatale su i poziciju koordinatora za kubanska pitanja u Birou za Zapadnu hemisferu u okviru Stejt departmenta u periodu 2017-2018, zamenika ambasadora u Američkoj ambasadi u la Pazu u Boliviji u periodu 2014-2017, generalnog konzula u Američkom konzulatu u Pešavaru u Pakistanu u periodu 2013-2014, i vođe američkog tima za rekonstrukciju u oblasti Kirkuka u Iraku u periodu 2009-2010.

Četiri mandata na području bivše Jugoslavije

U periodu 1998-2001, Eskobar je realizovao četiri uzastopna mandata u bivšoj Jugoslaviji, uključujući poziciju šefa kabineta u Kancelariji visokog predstavnika u Banja Luci, Bosna i Hercegovina, šefa Kancelarije američke ambasade u Banjaluci, zamenik šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici i šefa političkog odeljenja u Beogradu odmah posle ponovnog otvaranje Ambasade 2001. godine. U Birou za evropska pitanja, Gabrijel je služio na poziciji savetnika za politička i ekonomska pitanja u Američkoj ambasadi u Lisabonu, zamenika političkog savetnika u Rimu, službenika za političko-vojna pitanja u Pragu, i vice konzula u Moskvi.

Govori sedam jezika

Kao karijernom diplomati, u šest navrata mu je dodeljeno najviše priznanje Stejt departmenta za izuzetan doprinos i jednom priznanje Stejt departmenta za poseban doprinos. Takođe mu je dodeljena nagrada Stejt departmenta za izuzetan rad na terenu kao i nagrada Ministarstva odbrane koja se dodeljuje civilima za izuzetan doprinos vojsci. Eskobar je diplomirao na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i govori španski, ruski, italijanski, srpski, češki i portugalski jezik, navodi se na sajtu američke ambasade u Srbiji.

pročitajte još:

Podsetimo, prema informacijama dobijenim od analitičara u Vašingtonu, imenovanje Eskobara je pokazatelj da se Bela kuća pod komandom Bajdena, ”odlučila za energičniju, proaktivnu ulogu na prostoru Balkana”.

– On je čovek koji završava poverene poslove i nalazi rešenja, ponekad ih i diplomatski namećući – rekao je američki izvor Pobjede.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike