Predsednik Vučić poručio sa Bleda: Imamo obaveštajne informacije, Priština kreće u akciju 4. septembra (FOTO)

01.09.2021

11:10 >> 13:35

0

On je istakao da Srbija, koja je svesna toga, mora da poboljša uslove života svojih građana i da mora da brine o sebi zajedno sa svojim susedima

Predsednik Vučić poručio sa Bleda: Imamo obaveštajne informacije, Priština kreće u akciju 4. septembra (FOTO)
Copyright Aleksandar Vučić, AP Photo/Darko Bandić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas na Bledu da ne možemo biti deo EU dok ne rešimo odnose sa Prištinom.

– To je jasno svakom, pa ne treba da lažemo i da obmanjujemo bilo koga u Srbiji – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred domaćim novinarima posle završetka prvog panela na Bledskom strateškom forumu.

On je dodao da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni na nivou tehničkog dijaloga. Kazao je i da će Miroslav Lajčak uskoro posetiti Srbiju, ali i da će otići u Prištinu.

– Mene brine činjenica, a mi smo dobili i informaciju, ne od gospodina Lajčaka, već od naših obaveštajnih izvora, da Priština od 4. septembra kreće sa novim akcijama priznavanja u mnogim međunarodnim organizacijama – rekao je Vučić.

Sa Lajčakom u četiri oka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas na Bledu u četiri oka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je kazao da je svaki razgovor potreban jer se ”na terenu dešavaju stalno nove stvari”.

– Treba da se dogovorimo kako da pripremamo sastanak glavnih pregovarača, tema i pitanja tog susreta. Život ide dalje i mi treba da pratimo događaje – naveo je on.

 

Vučić je izjavio  da će se Srbija kad god bude bila pozvana u Brisel odazvati i da će biti spremna za razgovor.

On je to rekao novinarima, i dodao da je premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija video sa bine u publici.

EU potrebno proširenje

Predsednik Srbij je izrazio uverenje da je EU posle Bregzita potrebno širenje, uz konstataciju da se umesto toga Unija začaurila i da ne vidi širu sliku oko sebe.

On je istakao da Srbija, koja je svesna toga, mora da poboljša uslove života svojih građana i da mora da brine o sebi zajedno sa svojim susedima.

Vučić je, na Strateškom evropskom forumu na Bledu, posvećenom budućnosti EU, na kojem učestvuje kao jedini predstavnik zemlje koja nije članica Unije, istakao da je Srbija potpuno privržena svom evropskom putu.

– Pošto sam jedini koji predstavlja zemlju koja nije članica EU, nemam pravo da delim kritiku o budućnosti EU i zato ću govoriti o srpskom putu u Uniju – rekao je on.

Vučić je kazao da je i na ovom panelu, koji je trebalo da bude posvećen budućnosti EU, bilo govora pre svega o migraciji i aktuelnim krizama sa kojima se suočava Unija.

– EU je najbolje mesto na svetu za građane po pitanju životnog standarda, demokratije, ljudskih prava. U to nema sumnje – kazao je on, i dodao da EU gubi ekonomski značaj u svetu.

Učešće BDP-a 10 odsto

Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Vučić je ukazao da je pre 20 godina učešće EU u globalnom BDP-u bilo još na 20 odsto, da je danas 10 procenata, a za par godina pašće na sedam odsto.

– Šta ćemo promeniti da se tome stane na put? Stalno govoriti o zelenoj agendi ne verujem da će biti dovoljno. Ima li drugih rešenja osim mera zaštite od drugih kao što je Kina? Nisam čuo do sada – ukazao je on.

Ujedno, Vučić je podsetio da Angela Merkel uskoro napušta nemačku politiku i dodao da neće više biti tako snažnog kancelara u Nemačkoj, ma ko došao na vlast.

– Moje praktično pitanje s tim u vezi je šta ako se nešto desi u Evropi, možda na Zapadnom Balkanu, ko će da preduzme nešto a da će ga drugi poslušati? Ja trenutno ne vidim nikog – konstatovao je on.

Vučić je kazao da svi govore o vladavini prava, zelenoj agendi, a kada se dođe do Zapadnog Balkana, kaže se da taj region kulturno pripada EU i da će jednog dana te zemlje postati članice.

– Kazao bih sada nešto iskreno i nadam se da se nećete ljutiti. Entuzijazam za pristupanje, ne samo u Srbiji, više ne postoji kao što je nekada postojao. Krenuli smo da nalazimo svoje načine za podsticanje privrednog rasta – naveo je on.

Vučić je istakao da je Srbija ponosna što je među vodećim zemljama Evrope po pitanju privrednog rasta, dodajući da je to tako zato što su uspostavljeni sopstveni mehanizmi i instrumenti.

O “Otvorenom Balkanu”

Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

S tim u vezi je pomenuo inicijativu „Otvoreni Balkan“, i rekao kako je to dogovoreno jer zemlje regiona žele da sarađuju bez granica, iako se, kako je dodao, to nekome ne sviđa jer nema kontrolu nad procesom.

– Severna Makedonija promenila je svoje ime i za to joj je obećano da će početi pristupni pregovori. Da li su to i dobili? Nisu. Sutra će Albaniji reći da neće da odvajaju njihove pristupne pregovore od Severne Makedonije, a kasnije će Srbija, kojoj se priznaje napredak u brojnim oblastima, biti suočena sa primedbama nekih drugih. Ne tražim ničiju pomoć, već samo iznosim istinu. Mi to vidimo – objasnio je on.

Orban “navija” za Srbiju

 Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban istakao je danas da je bez prijema Srbije u članstvo EU “nonsens” pričati o bezbednosti i evropskom identitetu.

– Srbija je ključna zemlja za EU. Istina je da je nama, evropskim zemljama, potrebnija Srbija nego što je članstvo u Uniji potrebno Srbiji – poručio je Orban na Strateškom forumu na Bledu.

Zato, kaže, u regionu zemlje moraju da budu bliže, da čuvaju mir i stabilnost, iako to nije uvek lako.

– Verujem da je posle Bregzita EU potrebno da se širi, ali umesto toga Unija se začaurila oko svojih unutrašnjih problema i ne vidi širu sliku. Srbija je potpuno opredeljena za evropski put, ali moramo da živimo, da poboljšamo uslove života građanima i brinemo se o sebi zajedno sa susedima – dodao je on.

Vučić je ukazao da je Srbija za samo par meseci uspostavila usaglašenost sa EU u nivou od 63 odsto, nakon što je bila ranije na 46 procenata.

– Srbija se usaglašava sve više sa deklaracijama Unije, a da li je neko to primetio? – upitao je on.

Vučić će kao jedini političar iz regiona zajedno sa evropskim liderima učestvovati na prvom liderskom panelu pod nazivom “Budućnost Evrope – odoleti i istrajati”.

Pročitajte još

Vučića su na Bledu dočekali predsednik Vlade Slovenije Janez Janša i ministar spoljnih poslova Anže Logar.

Na panelu posvećenom budućnosti Evrope učestvuju predsednik Evropskog parlamenta David Sasolij, premijeri Češke Andrej Babiš, Slovačke Eduard Heger, Grčke Kirijakos Micotakis, Mađarske Viktor Orban i Hrvatske Andrej Plenković.

Na tom panelu učestvuje i državni sekretar Vatikana Pietr Parolin i evropska komesarka za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica.

U okviru Foruma biće razmatrano i proširenje EU, a na panelu posvećenom toj temi, koji će otvoriti predsednik Slovenije Borut Pahor, učestvovaće predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Slovenije Janez Janša, članovi Predsedništva BiH, premijeri Crne Gore Zdravko Krivokapić, Albanije Edi Rama, Severne Makedonije Zoran Zaev, Poljske Mateuš Moravjecki, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, kao i novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit.

Na tom panelu biće i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Generalni sekretar BSF-a Petar Grk rekao je da će oko 170 panelista iz celog sveta razgovarati o različitim aspektima budućnosti Evrope i da je to prioritet.

Zbog trenutne epidemiološke situacije neki učesnici će učestvovati u debatama virtuelno, dok će većina prisustvovati lično.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike