Jedino što je Krivokapićeva vlada uradila bilo je gubljenje vremena: Godinu dana od pada DPS-a u Crnoj Gori

30.08.2021

06:30 >> 06:36

0

Autor: M. I.

Krivokapićeva vlada ima mnogo problema, a nema kapacitet to da reši, smatra Stanković

Jedino što je Krivokapićeva vlada uradila bilo je gubljenje vremena: Godinu dana od pada DPS-a u Crnoj Gori
Copyright Profimedia

Prošlo je tačno godinu dana od pobede tadašnje opozicije u Crnoj Gori nad režimom Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića koji je vladao pune tri decenije. Iz današnje perspektive je jasno da je pad Đukanovićevog režima počeo još krajem 2019. godine, kada su građani izašli na ulice da odbrane imovinu Srpske pravoslavne crkve koja je usvajanjem zakona o slobodi veroispovesti trebalo da se pretvori u državnu.

pročitajte još:

Iako su litije bile mirne i dostojanstvene, to nije sprečilo tadašnji režim da privodi i prebija građane koji su ustali protiv otimanja svetinja. Među privedenim su bili čak i episkop Joanikije i blaženopočivši mitropolit Amfilohije, ali i najbliži rođaci opozicionih lidera. Posle višemesečne torture nad vernicima SPC, 30. avgusta Đukanovićev režim je pobeđen demokratski – na izborima.

Profimedia

Godinu dana kasnije čini se da su nade naroda izneverene, a da se nova vlada nije odmakla daleko od onoga što je zatekla posle odlaska DPS-a sa vlasti. Nestranačka ličnost koja je predvodila listu “za budućnost Crne Gore”, Zdravko Krivokapić, najblaže rečeno, se nije snašao na funkciji na kojoj se iznenada našao.

Postizbornu prevara

Prvo veliko razočarenje birača bilo je po formiranju vlade u kojoj se nije našao ni jedan od lidera najjačeg po snazi Demokratskog fronta. Što je još bizarnije, Krivokapićeva vlada je ubrzo počela da donosi neke odluke protivno volji većine koja ga je ustoličila, a u sadejstvu sa DPS-om i Đukanovićem.

Ubrzo je došla i kriza vlasti kada Krivokapić, uz pomoć DPS u parlamentu, smenjuje ministra pravde Vladimira Leposavića zbog izjave da je spreman da prizna da je u Srebrenici učinjen genocid “kada se to i nedvosmisleno utvrdi”. Uz tu smenu Krivokapić i Đukanović su zajedničkim snagama podržali Deklaraciju o Srebrenici, zbog čega je DF napustio parlament, poručivši premijeru da više nema njihovu podršku.

Tanjug printscreen

Tu nije bio kraj skandalima Krivokapićeve vlade. Jedna od tačka ozbiljnog sporenja unutar vlasti ima i oko popisa stanovništva. DF je za popis na nacionalnoj osnovi i do kraja ove godine kako je prvobitno planirano, a premijer za registarski i za njegovo odlaganje, u čemu ga podržava Đukanović i DPS.

Sve ove skandale Krivokapićeve vlade Srbi iz Crne Gore su shvatili kao razočarenje i postizbornu prevaru.

Slab premijer i mnogo problema

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za 24sedam kaže da je, godinu dana posle izbora samo jedno sigurno – narod je razočaran.

– Mnogo toga je započeto, a malo je urađeno. Politička situacija u Crnoj Gori nije do kraja čista. Na čelu vlade je jedan slab premijer koji zavisi od koalicione vlade a ima samo jedan glas više u parlamentu, dok je predsednik države iz jedne antagonizovane političke opcije. Jedino što je sigurno jeste da je narod razočaran. Postoje brojni problemi, od socijalno-ekonomskih, zdravstvenih do tenzija oko crkvenog pitanja. To društvo nije na putu da reši nijedan od tih problema – kaže Stanković za 24sedam.

Profimedia

On smatra da Krivokapić, čak i kada bi hteo, nema kapacitet da donese neke pozitivne promene u Crnoj Gori.

– Ja bih to nazvao posledicom jedne slabe vlade, koja nema kapacitet da se upusti u rešavanje najvažnijih problema. Teško je da tako komplikovana pitanja rešava jedna nestranačka ličnost. Krivokapić nema svoju partiju, nego je bio kandidat koalicije koja sada, posle nekih njegovih odluka, ima distanciran i kritičan stav prema njemu – rekao je analitičar.

DPS čeka svoju priliku

Pored toga, tu je i Đukanović i njegov DPS koji čekaju svoju priliku da ponovo zasednu u fotelje.

– Nikako ne treba zaboraviti na stari režim. Njihove strukture su godinama bile na vlasti i zato su i dalje uticajni. To se najbolje vidi po tenzijama povodom ustoličenja mitropolita Joanikija, gde bivši šef policije praktično poziva na građanske sukobe – kaže Stanković.

Youtube printscreen

Pored nedostatka konkretne političke volje za promenama, problem vlade u Crnoj Gori je i heterogenost aktera koja dodatno sprečava donošenje bilo koje važnije odluke.

– Na strani Krivokapićeve vlade ne postoji jasna politička volja da do značajnijih promena dođe. Kada samo pogledate ključne figure vlasti u Crnoj Gori – Krivokapića, Bečića i Abazovića, shvatićete da su oni različite političke orijentacije. Krivokapić je bio kandidat prosrpske opcije, Bečić je umereni demokrata sa ne tako jakim nacionalnim senzibilitetotm, a Abazović je evroatlantista. Kada se pogleda objektivno, ne može se očekivati da oni urade nešto mnogo. Ta vlada ima mnogo problema, a nema kapacitet to da reši – smatra analitičar.

Odnosi prema Srbima isti kao i za vreme vladavine DPS-a

Srbi iz Crne Gore su od promene vlasti DPS-a očekivali da se odnosi sa Srbijom poprave i da konačno prestanu da budu građani drugog reda. Do toga, nažalost, nije došlo.

Facebook printscreen

– Odnosi sa Srbijom su i dalje komplikovani, loši i opterećeni pitanjima koja su jako osetljiva. Pitanje je da li se uopšte radilo na tome da se to promeni – kaže Stanković i dodaje:

pročitajte još:

– Pitanje Srba u Crnoj Gori će biti mnogo teže rešiti, nego što je to pre godinu dana izgledalo. Biće potrebna velika veština srpskih predstavnika da se taj položaj postepeno menja.

Kada se sve sagleda, godinu dana posle izbora, analitičar smatra da je jedino što je Krivokapićeva uradila bilo – gubljenje vrmena.

– Vlada Crne Gore je i dalje pred istim izazovima kao i kada je formirana. Oni su samo izgubili godinu dana ne rešavajući ključna pitanja – rekao je Stanković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike