Izbori u Srbiji: Na birališta ćemo 3. aprila 2022?

02.09.2021

12:15 >> 18:08

0

Sledeća runda međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca trebalo bi da bude održana 17. septembra

Izbori u Srbiji: Na birališta ćemo 3. aprila 2022?
Copyright Ilustracija/Foto: ATA images

Izbori za predsednika Republike, za odbornike u Skupštini grada Beograda i vanredni parlamentarni izbori biće održani 3. aprila sledeće godine, nalazi se u predlogu sporazuma vlasti i opozicije u međustranačkom dijalogu koji se vodi bez prisustva stranaca.

Sastanak predstavnika vlasti i partija koje učestvuju u međustranačkom dijalogu bez posrednika stranaka održava se danas. Očekuje se da bude utvrđen konačan spisak zahteva, a među njima će se, prema pisanju medija, naći i onaj da se ukine izborna tišina koja počinje dva dana pred termin glasanja.

pročitajte još

Sledeća runda međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca trebalo bi da bude održana 17. septembra, do kada sve strane treba da dostave prigovore na nacrt sporazuma, koji će evroparlamentarci dostaviti do kraja avgusta.

Kada taj dokument bude potpisan, sledi njegovo usvajanje u Skupštini, te se očekuje da primena počne od 1. oktobra. Sudeći po tome, najrealnije bi bilo da izbori budu održani prve nedelje aprila kako bi primena sporazuma, ako bude potpisan, mogla da traje makar šest meseci.

Prema nezvaničnim saznanjima, funkcioneri koji su kandidati za predsednika i poslanike neće moći da sedam dana pre izbora otvaraju puteve, mostove, škole, bolnice i fabrike, kao ni da učestvuju u svečanostima povodom počinjanja izgradnji infrastrukturnih objekata.

Radni dokument predviđa i da se broj potpisa za manjinske stranke za izlazak na izbore smanji sa 10.000 na 5.000, da će parafe moći da overavaju notari i opštinski overivači.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike