"Rano je za finalni dogovor između vlasti i opozicije, drugi kolosek će biti mnogo teži": Nastavlja se međustranački dijalog

02.09.2021

06:15 >> 08:23

0

Autor: M. I.

Može se očekivati da će se danas pomeriti stvari jedan korak unapred, smatra izvršni direktor CESID-a

"Rano je za finalni dogovor između vlasti i opozicije, drugi kolosek će biti mnogo teži": Nastavlja se međustranački dijalog
Copyright Međustranački dijalog, Tanjug/Rade Prelić

Sastanak predstavnika vlasti i partija koji učestvuju u međustranačkom dijalogu bez posrednika stranaka biće održan danas. Radna grupa bi trebalo da utvrdi konačan spisak zahteva, a među njima će se, prema pisanju medija, naći i onaj da se ukine izborna tišina koja počinje dva dana pred termin glasanja.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar za 24sedam kaže da očekuje da se vlast i deo opozicije danas slože oko nekih zahteva.

pročitajte još:

– Može se očekivati da će se danas pomeriti stvari jedan korak unapred, ali ne i da će doći do finalnog dogovora. A može se očekivati i da se vlast i opozicija slože oko nekih zahteva koji mogu da budu implementirani u narednom periodu. Ne verujem da će to biti čitava lista sa kojom opozicija planira da izađe, ali verovatno će biti jedan važan deo. Smatram da će se u septembru nastaviti razgovori o proširenju liste usvojenih zahteva. Koliko će vlast biti spremna da ide daleko u ispunjavanju zahteva zavisiće, između ostalog, i od toga šta se dešava na drugom koloseku dijaloga, imajući u vidu da su tamo zahtevi nešto radikalniji – kaže Klačar.

On dodaje da će mnogo teži biti drugi kolosek dijaloga, odnosno onaj u kojem učestvuju stranci.

Bojan Klačar, Youtube printscreen

– Tu postoji velika nepoznanica: šta će sadržati predlog evropskih parlamentaraca. Moja su očekivanja da će on da obuhvata širok spisak zahteva i da će taj deo razgovora između vlasti i opozicije ići mnogo teže nego u dijalogu bez prisustva stranaca. Razlike između opozicije koja pregovara uz prisustvo evropskih parlamentaraca su mnogo veće nego što je to slučaj sa delom opozicije koja pregovara danas. Moje mišljenje je da će drugi kolosek da ide veoma teško – rekao je izvršni direktor CESID-a.

On smatra da bi veliki uspeh bio ukoliko bi se vlast i opozicija složile oko nekih zahteva i svojim autoritetom stale iza tog dogovora.

pročitajte još:

– Očekujem da će vlast biti spremna da stane iza jednog dela zahteva koji će doći od opozicije, ali nisam siguran da će se kompromis lako napraviti. Smatram da će uloga evropskih parlamentaraca u septembru biti još važnija nego što je bila do sada, da bi nekako pokušali da pomire stavove dveju strana i da dođu do finalnog papira koji bi bio prihvatljiv za obe strane. To bi bio veliki uspeh, jer bi to značilo da su obe strane spremne da svojim izjavima ili potpisima stanu iza nekog papira koji je dogovoren. Bila bi loša vest ukoliko ne bi bile spremne da to učine – kazao je Klačar, i dodao:

– Taj deo pregovora će da bude mnogo teži i nepredvidljiviji nego prvi kolosek. Očekujem da će evropski parlamentarci morati da pokažu više diplomatskog umeća, talenta i stručnosti da bi pronašli kompromis za dve strane koje gotovo o svakom važnijem društvenom pitanju misle drugačije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike