Dogovor vlasti i opozicije na jesen, izbori na proleće, šta je do sada postignuto u dijalogu

03.08.2021

18:30 >> 18:35

0

Teme su bile podeljene u četiri grupe, a dogovor je da se krajem avgusta nađe rešenje kojim bi svi bili, koliko je to moguće, zadovoljni

Dogovor vlasti i opozicije na jesen, izbori na proleće, šta je do sada postignuto u dijalogu
Copyright Međustranački dijalog, Tanjug/Rade Prelić

Izbori na svim nivoima biće održani na proleće. Tačan datum još nije utvrđen, ali prema slovu zakona, na birališta ćemo u periodu od 20. marta do 3. aprila.

Konačna odluka da li će se na glasanje za različite nivoe vlasti ići u jednom danu još nije doneta. Mediji spekulišu datumom, ali predsednik Srbije ne želi da licitira. Poručuje samo da će biti u zakonskom roku.

pročitajte još

Kako bi izbori bili održani po volji i pozicije i opozicije, u toku je međustranački dijalog. Ali je on u “dve kolone”, jedna uz posredstvo evroparlamentaraca, druga bez stranaca i tim razgovorima prisustvuje i predsednik Vučić.

Kako je istakao, poslednji sastanak protekao je korektno.

-Razgovarali smo otvoreno, racionalno. Saslušali smo sve primedbe, uvažili deo i nastavićemo da razgovaramo. Nadamo se da ćemo doći do dobrih rezultata, rekao je Vučić, dodajući da ne učestvuje u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, uz posredovanje evroparlamentaraca.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ocenio je sastanak kao konstruktivan i dobar.

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, Tanjug/Rade Prelić

Kako je rekao, teme su bile podeljene u četiri grupe, a dogovor je da se krajem avgusta nađe rešenje kojim bi svi bili, koliko je to moguće, zadovoljni. Dačić je rekao da dogovor treba da se postigne šest meseci pre izbora i to takav da na kraju niko nema primedbe na rezultate.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović očekuje da će sporazum vlasti i opozicije u međustranačkom dijalogu koji se vodi bez stranaca biti postignut u septembru. Kaže da je na sastanku u okviru međustranačkog dijaloga, kojem je prisustvovao i predsednik Vučić, čuo da je vlast spremna da najveći deo predloga opozicije prihvati.

-Imali smo vrlo sadržajan razgovor u korektnoj atmosferi što je vrlo važno. Govorilo se o izbornim uslovima i nekim stvarima koje su problematične i važne, i za jedne, i za druge. Gledaćemo da izađemo jedni drugima u susret, odnosno da unormalimo situaciju, rekao je Jovanović.

Jovanović ističe da je njemu važnije to što takvi sastanci ilustruju mogućnost da se razgovara na pristojan način i da se Srbija ne deli, i da i oni koji nisu istomišljenici po svakom pitanju sede za istim stolom.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, međutim, ima malo oštriji stav, te je izjavio, posle sastanka članova Radne grupe za međustranački dijalog, da će za mesec dana biti poznato da li je vlast spremna da organizuje demokratske izbore ili će se “dijalog nastaviti na protestima”.

pročitajte još

-Čini se da vlast nije između sebe dogovorila šta će odgovoriti na naše opozicione zahteve i da im je potrebno još nekoliko nedelja konsultacija tako da očekujem da za mesec dana ovaj međustranački dijalog bude okončan i da bude potpisan sporazum između vlasti i opozicije o poboljšanju izbornih uslova, rekao je Obradović.

On je dodao da niko iz opozicije “ne može da dozvoli nove nedemokratske izbore”.

U razgovorima vlasti i opozicije bez prisustva stranaca učestvuju Srpski pokret Dveri, Demokratska stranka Srbije, POKS, Dosta je bilo, Zavetnici, Srpska radikalna stranka, Zdrava Srbija.

Sledeća runda međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca trebalo bi da bude održana 17. septembra, do kada sve strane treba da dostave prigovore na nacrt sporazuma, koji će evroparlamentarci dostaviti do kraja avgusta.

Kada taj dokument bude potpisan, sledi njegovo usvajanje u Skupštini, te se očekuje da primena počne od 1. oktobra. Sudeći po tome, najrealnije bi bilo da izbori budu održani prve nedelje aprila kako bi primena sporazuma, ako bude potpisan, mogla da traje makar šest meseci.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike