Devet neobičnih simptoma alergije

21.03.2021

13:50 >> 07:43

0

Simptomi prolećne alergije ne moraju biti samo kijanje i šmrcanje

Devet neobičnih simptoma alergije
Copyright Pixabay

I dok mnogi ljudi koji se bore s proljećnim alergijama imaju klasične simptome poput kijanja, suznih očiju, svrbeža nosa i grla, drugi imaju ne tako klasične simptome, a kojih nisu ni svesni.

Simptomi koji  mogu biti povezani s alergijom:

  • Hronični umor
  • Astma
  • Gornja respiratorna infekcija
  • Bronhitis
  • Upala sinusa
  • Depresija
  • Problemi sa spavanjem
  • Loša koncentracija
  • Nedostatak volje za vežbanjem

Pixabay

Čak i zdravstveni radnici ponekad ne mogu da prepoznaju ove manje poznate simptome alergijske reakcije. Posledice pogrešnih dijagnoza mogu odgoditi lečenje i dodatno oslabiti već preopterećeni imunološki sistem.

Netretiranje alergija

Vaša antitela su potpuno svesna da su jedan ili više alergena napali vaše telo, te zato rade ‘prekovremeno’ kako vas oni ne bi usporili i učinili bolesnima. Međutim, ako se alergija ne leči, vaš imunološki sistem   vremenom nestaje i alergija ima veću snagu da podigne simptome na još viši nivo.

Kada se to dogodi, to može uticati na vaš svakodnevni život i sposobnost funkcionisanjaa. Evo kako:

Hronični problemi sa spavanjem

Jako začepljenje nosa može dovesti do lošeg kvaliteta sna i nesanice.

Infekcije i upale

Nekontrolisani simptomi mogu na kraju uništiti imunološki sistem i dovesti do ozbiljnijih upalnih problema kao što su ekcem, sinusitis, astma, infekcije uha, hronične migrene i glavobolje.

Smanjena funkcija mozga

Kada ste oslabljeni zbog simptoma alergije doći će i do slabije koncentracije. Hronični umor, problemi s pamćenjem i poteškoće pri koncentraciji i produktivnosti mogu uticati na vaš rad.

Pixabay

Poremećaji raspoloženja

Kontinuirani simptomi koji uzrokuju nedostatak sna ili to da se osoba ne oseća dobro može podstaći razdražljivost, ali i poremećaje raspoloženja, kao što su anksioznost i depresija. Sve to može negativno uticati na vaše svakodnevno funkcionisanje, vaš društveni život, odnose, ali i celokupno zdravlje.

Kako se zaštititi od sezonske alergije

Pre nego što se pokušate sami da dijagnostikujete alergiju  i uzmete lekove na “svoju ruku”, posetite doktora kako biste ustanovili tačnu dijagnozu. Za mnoge sezonske alergije, izbegavanje alergenskih okidača je najbolja obrana.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike