Naučnici objasnili: Zašto treba da ustanete rano, popijete kafu, pogrickate grožđe i odšetate na... pecanje!

25.10.2023

06:42

0

Autor: V. I.

U redu, može i samo jedna stvar sa spiska pa će opet biti dobro

Naučnici objasnili: Zašto treba da ustanete rano, popijete kafu, pogrickate grožđe i odšetate na... pecanje!
Copyright Profimedia

Preplavljeni smo vestima o zdravlju i savetima kako sve možemo da ga poboljšamo. Evo nekih ajtuelnih naslova, pa proberite ono što vam se dopada i unapredite svoje zdravlje.

Hodanje smanjuje rizik pojave raka kod žena

Studija objavljena nedavno u časopisu Environmental Health Perspectives koja je pratila 14.000 žena tokom tri decenije, otkrila je da svakodnevno hodanje može da smanjiti rizik od razvoja karcinoma povezanih s gojaznošću kod žena.

 
Unsplash
 

I ranije studije su ranije pokazale da uključivanje hodanja u vaš život može učiniti mnogo toga pozitivnog - od smanjenja rizika pojave demencije do snižavanja krvnog pritiska i poboljšanja mentalnog zdravlja. 

Kafa ili čaj vam koristi dok starite

Nova studija iz Singapura, objavljena u Journal of the American Medical Directors Association, otkrila je da kofein u obliku kafe, crnog ili zelenog čaja smanjuje verovatnoću fizičke slabosti. Ovo je samo još jedna u nizu studija koja sugeriše da nema razloga da obuzdate svoju naviku unosa kofeina.

Pexels
 

U 2019. godini, studija Instituta za naučne informacije otkrila je da ispijanje kafe može smanjiti rizik od razvoja neurodegenerativnih bolesti, kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest. U 2022. studija je takođe otkrila da ispijanje dve do tri šoljice kafe dnevno može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Grožđe pomaže vidu

Šargarepice su prošlost. Studija objavljena ove nedelje u naučnom časopisu Food & Function otkrila je da jedenje grožđa blagotvorno utiče na zdravlje očiju kod ljudi.

Profimedia
 

Naime, dokazano je poboljšanje nekoliko različitih biomarkera zdravlja očiju kod 16 ljudi koji su jeli 1,5 šolja grožđa dnevno, u poređenju sa 16 osoba u placebo grupi.

Pecanje poboljšava mentalno zdravlje

Nova studija iz Velike Britanije pokazala je da pecanje ima ozbiljne zdravstvene koristi za muškarce. Istraživanje na 1.752 muškarca pokazalo je da je skoro 17 odsto manja verovatnoća da će ribolovci imati probleme s mentalnim zdravljem kao što su anksioznost, depresija i misli o samoubistvu.

Profimedia
 

Istraživači su pretpostavili da možda nije stvarni čin pecanja ono što poboljšava mentalno zdravlje, već izloženost "plavom prostoru“, poznatim kao vodeno okruženje. Dakle, sa štapovima ili bez, idite do reke, jezera ili mora i priuštite sebi mentalni restart.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike