Napredak u stomatologiji: Novi lek omogućava rast trećih zuba

07.08.2023

22:13

0

Autor: K. O.

Uskoro će biti testiran na ljudima, nakon što je već uspešno isproban na životinjama

Napredak u stomatologiji: Novi lek omogućava rast trećih zuba
Ilustracija - Copyright Profimedia

Japanski istraživači su na tragu revolucionarnom otkriću u stomatologiji - leku koji bi mogao omogućiti ljudima da im izrastu novi zubi kao zamenu za one koje su izgubili. Ovaj inovativni lek uskoro će biti testiran na ljudima, nakon što je već uspešno isproban na životinjama.

Očekuje se da će ovaj lek pružiti mogućnost regeneracije izgubljenih zuba, bilo da su u pitanju povrede, karijes ili starenje. Iako proteze i implantati pružaju alternativu za nedostajuće zube, njihova upotreba ne garantuje potpuni osećaj prirodnosti i često zahteva ozbiljne hirurške zahvate.

Istraživački tim iz Japana trenutno radi na razvoju ovog inovativnog leka, a planirano je da klinička ispitivanja počnu u julu 2024. godine. Lek je posebno namenjen osobama koje su rođene sa nedostacima zuba, pružajući im priliku da razviju kompletan set zuba. Cilj istraživačkog tima je da lek bude dostupan za širu upotrebu do 2030. godine.

Profimedia
 

Osnova ovog otkrića leži u genetskim saznanjima. Istraživači su otkrili da određeni gen, poznat kao USAG-1, ograničava rast zuba. Kroz blokiranje ovog proteina, istraživači su postizali rast novih zuba kod životinja koje su imala urođeni nedostatak zuba.

Dr. Kacu Takahaši, vodeći istraživač i šef Odeljenja stomatologije i oralne hirurgije u bolnici Kitano Instituta za medicinska istraživanja u Osaki, izjavio je da je sposobnost rasta trećeg seta zuba kod ljudi već prisutna u malom procentu populacije, ali da se s vremenom gubi. Njegov tim se fokusirao na neutralisanje proteina USAG-1 kako bi omogućili rast novih zuba.

Očekuje se da će ovaj lek značajno promeniti pristup stomatologiji, pružajući alternativu za osobe koje izgube svoje zube usled različitih faktora. Osim toga, lek bi mogao da bude revolucionarna promena u oblasti stomatologije, omogućavajući ljudima da dobiju treći set zuba i time unaprede svoje oralno zdravlje i kvalitet života.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike