Japanska nutricionistkinja ne jede ove namirnice zato što skraćuju životni vek, a ovaj doručak bi bukvalno zabranila

27.05.2023

06:39

0

Autor: Z. A.

Nije teško držati stvari pod kontrolom

Japanska nutricionistkinja ne jede ove namirnice zato što skraćuju životni vek, a ovaj doručak bi bukvalno zabranila
toa-heftiba-bcLE7reXFLM-unsplash - Copyright Unsplash

Prema mnogim istraživanjima, Japan se istakao kao domovina najdugovečnijih ljudi na svetu. Nutricionistkinja Mišiko Tomioka, koja dolazi upravo iz Zemlje izlazećeg sunca, otkrila je koje namirnice nikada ne jede jer, kako objašnjava, dokazano skraćuju životni vek.

– Određene namirnice dokazano skraćuju život i negativno deluju na naše zdravlje, pa ih s razlogom izbegavam, a isto savetujem i drugim ljudima. To su uglavnom vrlo popularne namirnice koje konzumira većina ljudi, a ne bi trebalo ili bi njihov unos trebalo smanjiti na najmanju moguću meru – kaže nutricionistica.

Freepik
Viršle

Kao jednu od najnezdravijih namirnica ističe prerađeno meso poput hrenovki ili viršli, hamburgera ili kobasica. Kako navodi, prerađeno meso gotovo je nemoguće izbeći, a osim što sadrži velike količine soli, ima i mnogo zasićenih masti koje mogu povećati rizik od određenih vrsta raka, poput raka debelog creva ili dojke.

Tomioka nikada ne pije slatka gazirana pića.

- Redovno pijenje slatkih gaziranih pića (jedna-dve limenke dnevno ili više) može dovesti do većeg rizika od razvoja dijabetesa tipa 2. Slična su i gazirana pića s veštačim zaslađivačima koja vam mogu otežati koncentraciju, pa čak i izazvati migrene – upozorava.
Pexels
Gazirani sok

Kao jednu od nezdravih opcija, pogotovo za doručak, ističe i kupovne žitarice.
- Kada smo u žurbi i nemamo vremena da jedemo ujutro, primamljivo je odabrati žitarice. Ali nikada ne jedem one s dodatim šećerima ili sastojcima koje ne poznajem. Naime, previše šećera može dovesti do problema s krvnim pritiskom, debljanja i pojačane upale u organizmu, te nas izložiti riziku od dijabetesa - objašnjava.

Freepik
Kupovna kaša

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike