Ukoliko lekove držite na ovom mestu, bolje ih odmah bacite - verovatno su izgubili sva svojstva, a možda im je prošao i rok trajanja

14.02.2023

05:38

0

Autor: Z.A.S.

Stručnjaci objašnjavaju gde je najbolje čuvati lekove

Ukoliko lekove držite na ovom mestu,  bolje ih odmah bacite - verovatno su izgubili sva svojstva, a možda im je prošao i rok trajanja
Lekovi - Copyright Freepik

Kupatilo je prilično zgodno za čuvanje mnogih stvari - od kozmetike, pa sve do lekova. Ipak, mišljenje stručnjaka je da čuvanjem lekova na takvom mestu pravimo veliku grešku.

Naime, kupatilo je mesto koje obiluje vlagom, a onda može da pokvari i smanji njihovu efikasnost, ubrzavajući rok trajanja.

Ono što takođe može da ima negativan efekat na lekove jesu česte promene temperature.

Stručnjaci smatraju da ni kuhinja nije idealno mesto za lekove, jer toplota iz rerni i ploča za kuvanje, zajedno sa vlažnim uslovima i parom koja se tamo stvara, čine kuhinju opasnom sredinom za čuvanje lekova i suplemenata.

Najbolje bi bilo da lekove držite podalje od kuhinjske vrućine, jer ćete ih na taj način sačuvati i produžićete im rok trajanja. Mnogi imaju običaj da drže lekove u frižideru, ali ni to baš nije dobra ideja, jer hladnoća može da ih ošteti i da im smanji efikasnost. Pritom, frižider je, takođe, prostor sa visokim procentom vlažnosti, a kondenzacija će razgraditi većinu lekova.

Pixabay
 

Osim ako paket izričito ne preporučuje hlađenje, najbolje je izbegavati ga, kažu stručnjaci. Držanje lekova na kuhinjskom pultu je možda najčešće mesto za njihovo čuvanje. Međutim, stručnjaci tvrde da bi to takođe moglo da smanji njihovu efikasnost. To je zato što ostavljanje lekova na prozorskim daskama, radnim površinama i slično može biti štetno, jer će ih izlaganje UV svetlu brže razgraditi, čak i ako se čuvaju u originalnom pakovanju.

Takođe, ako ih ostavite na ovim mestima, mogu biti lako dostupni deci ili kućnim ljubimcima.

Profimedia/Pixabay
 

Gde je najbolje držati lekove?

Stručnjaci smatraju da su suva i hladna mesta, odnosno mesta na kojima ima malo svetla, najbolja za čuvanje lekova. Recimo, fioka u noćnom ormariću je idealna za lekove i razne suplemente. Kažu da ih je najbolje čuvati u ormanu ili suvom podrumu, međutim, savet je da prvo pogledate uputstvo za upotrebu svakog leka, jer u njemu možda piše nešto drugo.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike