Majka slobodnog stila: „Dopuštam deci da piju kafu, jedu šta god žele i obriju glavu, hoću da budu srećna“

16.11.2022

19:29

0

Autor: Z. A.

Jedna mama četvoro dece detaljno je opisala svoje kontroverzne roditeljske metode: njena deca žive bez ograničenja – mogu da piju kafu, da hodaju bosi, da se igraju na kiši..... Mara takođe ne tera svoju decu da dele jedno s drugim i smatra da je važno da imaju vremena za sebe ako to žele

Majka slobodnog stila: „Dopuštam deci da piju kafu, jedu šta god žele i obriju glavu, hoću da budu srećna“
Copyright Printscreen: TikTok/ theamazingmara

Majka Mara Dimland (29) kaže da koristi mešavinu stilova roditeljstva kako bi odgajila svoje četvoro dece, ali što je najvažnije, ne želi da ih ograničava u onome što rade.


Naime, i sama hoda bosa koliko god može i dopušta svojoj deci, Emi (9), Marfi (7), Ripli (5) i Indi (2) da učine isto ako žele. Mara ih podstiče da se igraju na kiši i ne ograničava im šta smeju da jedui za vreme obroka, što znači da će vrlo verovatno sami izabrati voće i povrće, tvrdi ona.

Kršeći tradicionalne norme, Mara je čak dopustila svojoj kćerki Emi da sama obrije svoju kosu, a ako njezini dečaci žele nositi ružičaste haljine, njoj to odgovara.

@theamazingmara Replying to @beachesof.paradise floor beds are still beds 🙃 nothing wrong with it #floorbed #crunchymom #motherhood #kidsoftiktok ♬ Material Girl (Bass Boosted) - Saucy Santana

– Puštam svoju decu da idu bosa ako žele, osim ako je asfalt prevruć. Emi i Indi vole da budu bose. Dajem im da popiju kafu ako žele probati, ali ne piju je kao odrasli. Ne piju espreso ceo dan. Kada pada kiša, pobrinem se da svi izađemo i jednostavno se zabavimo. Oslobađa, ali i napravi nered” - objasnila je za Mirror.

Mara je postupno izgradila vlastiti „slobodni“ stil roditeljstva nakon što je rodila Emi sa samo 19 godina. Kaže da je kad je tek postala mama bila stroga, a onda je naučila dopustiti svojoj deci da sama biraju. Ovakav stil roditeljstva smanjio je njihovu želju za šećerom, tvrdi Mara.

– Bila sam zla i nisam imala strpljenja kad sam dobila Emi. Ne slažem se s ograničavanjem hrane deci. Ne želim da imaju negativan odnos prema hrani. Pazim da im je dostupna sva hrana koja ne kategoriše određenu hranu kao „posebnu“ ili poslasticu. Zapravo im zaustavlja žudnju za slatkim ako im je sve dostupno – otkrila je.

Mara i njen partner Kristofer Maret (36) takođe podstiču svoju decu da se oblače kako žele.

– Želimo da im bude udobno i da nose ono što ih čini srećnima – rekla je Mara. – Emi je obrijana do glave i trenutno nosi samo crnu i preveliku odeću. Našim momcima dopuštamo da nose haljine ako to žele. To je ono što vole.

Mara takođe ne tera svoju decu na deljenje i smatra da je važno da imaju vremena za sebe ako to žele.

– Ako se jedno od moje dece s nečim igra, a drugo se takođe želi igrati time, ne teramo ih da dele ako to ne žele. Naučili smo ih frazama poput „daj mi prostora“. Kao odrasli ne želimo uvek deliti stvari pa mislim da to nije nešto što bi deca trebalo da rade – objasnila je Mara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike