Tri zdravstvene tegobe koje češće pogađaju muškarce: Zašto je važno da se na vreme obratite lekaru

31.10.2022

05:40

0

Autor: Z.A.S.

Muškarci predugo odlažu odlazak kod lekara i traženje pomoći

Tri zdravstvene tegobe koje češće pogađaju muškarce: Zašto je važno da se na vreme obratite lekaru
Prehlađen muškarac - Copyright Pexels

Muškarci češće pate od određenih bolesti, u odnosu na žene, a ono što je najgore jeste to što simptomi tih bolesti često ne budu uočeni na vreme.

Ovo zapravo znači da su muškarci ti koji predugo odlažu odlazak kod lekara i traženje pomoći.

Stručnjaci u Velikoj Britaniji su objavili izveštaj o zdravstvenom stanju muškaraca analizirajući bolesti koje su najrasprostranjenije u svetskoj populaciji i došli do zanimljivog otkrića.

Naime, prema njihovim dosadašnjim saznanjima, čak tri zdravstvene tegobe češće se javljaju kod muškaraca, nego što je to slučaj kod žena, a u nastavku vam donosimo o kojim bolestima je tačno reč.

1. Problemi sa zubima

Na prvom mestu čestih muških bolesti jesu problemi sa zubima. Oni imaju procenat prevalencije od 47 posto i pronalaze se kod više od 44 hiljade muškaraca od sveukupno sto hiljada, kažu stručnjaci. Prethodna istraživanja su potvrdila vezu između pojedinih stanja oralnog zdravlja i smrtnosti.

- Značajan broj slučajeva gubitka zuba, čestih karijesa zubnog korena i stanja parodontnih bolesti bilo je povezano s povećanom stopom od smrtnosti, a javljala se najviše kod muške populacije - napominje se u studiji objavljenoj u "National Library of Medicine".

Profimedia
 

Stomatolozi savetuju da je sve to moguće sprečiti odgovarajućom higijenom i zdravom ishranom, a posebno ističu pranje zuba minimalno dva puta dnevno, čišćenje koncem pri svakom pranju i redovne kontrolne preglede.

2. Glavobolja

Druga najčešća zdravstvena tegoba koja pogađa muškarce na globalnom nivou je glavobolja. Čak 44 hiljade od sto hiljada muškaraca hronično pati od glavobolje. Iako u većini slučajeva nisu opasne po život, glavobolje mogu biti vrlo iscrpljujuće, neprijatne i mogu negativno da utiču na svakodnevni život osobe koja od njih pati.

Pexels
 

- Poremećaji glavobolje među najčešćim su poremećajima nervnog sistema, a najnovija istraživanja pokazuju nam da su muškarci najugroženiji - izvestila je tom prilikom Svetska zdravstvena organizacija.

3. Tuberkuloza

Treća najčešća bolest među muškarcima u svetu je tuberkuloza.

- Ta bakterijska infekcija širi se udisanjem sitnih kapljica kašlja ili kijanja zaražene osobe. To je ozbiljno stanje, ali se može izlečiti pravilnom dijagnozom i terapijom koja je prvenstveno fokusirana na jačanje pluća.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike