Konačno rešena misterija: Naučnici imaju odgovor na pitanje zašto je ženama hladnije nego muškarcima

20.09.2022

18:07

0

Autor: Z. A.

Odgovor nije stigao samo za ljude

Konačno rešena misterija: Naučnici imaju odgovor na pitanje zašto je ženama hladnije nego muškarcima
Devojka, hladnoća - Copyright Profimedia

Ako ste napolju i sunce počne da zalazi, žene su uvek te koje će se pre požaliti da im je hladno. Naučnici su konačno rešili misteriju i odgovorili na pitanje zašto je tako.

Veruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osećaju hladnoću jer to razdvaja polove i sprečava sukobe parova. Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisara, pri čemu ženke preferiraju prijatno i toplo gnezdo ili jazbinu, dok muškarcima zima ne smeta toliko.

- Muškarci i žene različito osećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se s partnerima svađali oko grejanja, nego upravo suprotno. Sa evolucijske tačke gledišta, cilj je naterati par da se malo udalji jedno od drugog kako bi svako mogao uživati u miru i tišini - rekao je dr Eran Levin sa Univerziteta u Tel Avivu.

Profimedia
 

Kod ptica selica mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. A ženke šišmiša imaju tendenciju da se skupe se u prijatnom uglu, dok mužjaci vole da se šire u prozračnim prolazima. Kod mnogih sisara mužjaci više vole senku, a ženke sunce ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Studija objavljena u časopisu „Global Ecology and Biogeography“ dodaje da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje takmičenje oko resursa u sredini i drži podalje mužjake koji mogu biti agresivni i ugroziti bebe.

Pixabay
 

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike