Aktivni ugljen bi svako trebalo da ima u kući: Osim što pomaže kod trovanja, dobar je za svašta

06.09.2022

04:23

0

Autor: Z. A.

Aktivni ugljen ima mnogo namena – u medicini, kozmetici, ali i u domaćinstvu. Izbeljuje zube, sprečava proliv, pomaže u uklanjanju mitesera i akni, čisti kosu...

Aktivni ugljen bi svako trebalo da ima u kući: Osim što pomaže kod trovanja, dobar je za svašta
profimedia-0709452691 - Copyright Profimedia

Svojstva aktivnog i običnog ugljena su gotovo identična, jedina je razlika u tome što se aktivni ugljen koristi isključivo za medicinsku primenu. Tokom izrade aktivni ugljen se zagreva plinom koji uzrokuje širenje ugljena, pritom stvarajući poroznu površinu koja ima mogućnost zarobljavanja toksina.

Aktivni ugljen ima mnogo primena, u medicini, kozmetici, ali i domaćinstvu. Njegova porozna struktura bolje upija toksine i tako sprečava da oni uđu u organizam, pa ga lekari često koriste kod ublažavanja posledica trovanja ili predoziranja lekovima.

Međutim, aktivni ugljen nije efikasan kod svih slučajeva trovanja. Neka istraživanja su pokazala da nema efekta kod trovanja alkoholom, teškim metalima, gvožđem, litijumom, kalijumom, kiselinama ili krečom.

Ublažava proliv i vezuje otrove

Jedna od najčešćih upotreba aktivnog ugljena jeste za lečenje proliva i ublažavanje posledica konzumiranja pokvarene ili otrovne hrane. Aktivni ugljen za sebe veže sve toksine i otrove, a ne neutrališe želudačnu kiselinu.

Profimedia
 
Smanjuje gasove

Aktivni ugljen može biti vrlo efikasan za smanjenje gasova, pogotovo nakon konzumiranja namirnica kao što je pasulj. On takođe može smanjiti mučninu, ali koristite ga samo povremeno.

Izbeljuje zube

Aktivni ugljen ima negativan električni naboj koji mu pomaže da privuče toksine i slobodne radikale koji imaju pozitivno naelektrisanje. Takođe, privlači i veže male čestice plaka koje se nalaze na zubima, a to objašnjava njegov učinak izbeljivanja zuba. Aktivni ugljen se sada dodaje brojnim zubnim pastama i vrstama praška.

Profimedia
 
Olakšava svrab i osipe nastale ubodima insekata

Ako vas je ubola pčela ili komarac, a nemate nikakvu mast za uklanjanje svrba, ne upadajte u paniku. Budući da aktivni ugljen na sebe veže otrove i alergene, može ljudima poslužiti kao prva pomoć u ovakvim situacijama, dok ne dođete do prave kreme ili pomoći.

Uzmite prah iz jedne kapsule aktivnog ugljena i pomešajte ga s pola kašike kokosovog ulja. Nanesite mešavinu na zahvaćeno područje svakih 30 minuta dok svrab ne nestane.

Pomaže u uklanjanju mitesera i akni

Aktivni ugljen veže za sebe bakterije, prljavštinu i toksine koje svi nosimo na koži i koji uzrokuju mitesere i akne. Postoji niz proizvoda za njegu kože koji sadrže aktivni ugljen, a možete probati napraviti i vlastitu masku za lice s aktivnim ugljenom.

Pomiješajte pola kašičice aktivnog ugljena sa dve kašičice vode. Nanesite rastvor na lice pomoću četke za šminkanje. Pustite da se osuši dok ne postane potpuno mat, a zatim isperite vodom. Drugi recept za masku za lice sugeriše mešanje praška iz jedne kapsule aktivnog ugljena sa dve kašičice gela aloje vere.

Profimedia
 
Piling

Piling je odličan način za brzo postizanje blistave, glatke i odmorne kože. Ako vam se koža zimi ljušti zbog suvog zraka u zagrejanim prostorijama, piling s aktivnim ugljenom ukloniće mrtve ćelije kože i perutave delove.

Usitnite šaku soli ili šećera (u avanu ili valjkom preko krpe), te ih pomešajte sa kašičicom prirodnog ulja (maslinovog, badema ili marelice), kao i dve usitnjene tablete aktivnog ugljena. Lice nežno izmasirajte pilingom, a možete ga koristiti i na celom telu ako smatrate da je potrebno.

Čisti kosu

Zbog prljavštine i skupljanja ostataka proizvoda, kosa može izgledati masno i beživotno. Aktivni ugljen apsorbuje svu prljavštinu i toksine iz kose i vlasišta, te pomaže da se odvoje od sklapa i vlasi kako bi se sva nečistoća lakše isprala.

Pomešajte jednu kašičicu praha aktivnog ugljena, dve kašike šampona s prirodnim sastojcima i pola šolje tople vode. Nanesite mešavinu kao običan šampon na mokru kosu, a zatim isperite vodom. Budite oprezni: aktivni ugljen može obojiti vašu kosu, pa je bolje prvo testirati ovaj recept na skrivenom pramenu.

Pixabay
 
Za plesan

Postoji širok raspon hemijskih proizvoda koji ljudima mogu pomoći da se riše plesni, ali ako ne želite da koristite kemikalije, postoje i prirodni lijekovi.

Uz ulje čajevca, prašak za pečenje i jabukovo sirće, aktivni ugljen ima jako delovanje protiv gljivica. Treba pomešati pola šolje aktivnog ugljena u prahu s jednom šoljom vode i dobijenu pastu nanesite na plesnivo područje. Neka stoji od 10 do 20 minuta, a zatim to mesto treba isprati vodom.

Pexels
 

 

Bonus video:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike