Devet znakova pokazuje da ste emocionalno inteligentni, kažu psiholozi

15.08.2022

20:27

0

Autor: Z. A.

Od svih inteligencija, ova jedina može da boli

Devet znakova pokazuje da ste emocionalno inteligentni, kažu psiholozi
profimedia-0625192402 - Copyright Profimedia

Emocionalno inteligentni pojedinci su vrlo oprezni i pametni u izboru reči i reakcijama. Oni su u stanju da pruže podršku umesto da ignorišu tuđa osećanja, a izazove doživljavaju kao bitan deo života i prilike za rast.

Postoje neki osnovni kvaliteti i znakovi za koje psiholozi i stručnjaci sugerišu da ih morate posedovati kako biste utvrdili jeste li emocionalno inteligentni. Možete proveriti da li ih posedujete i nastaviti da se razvijate – ne samo intelektualno, već i emocionalno:

1. Empatični ste

Što ste više povezani sa sopstvenim emocijama, to se bolje možete povezati s drugima. Emocionalno inteligentni pojedinci mogu razumeti koliko različite i teške situacije mogu biti. Oni su u stanju da pruže podršku u skladu s tim, umesto da ignorišu tuđe osećaje.

Još jedan znak emocionalne inteligencije je briga o sopstvenim postupcima i o tome kako oni utiču na druge, kao i sposobnost izbegavanja nanošenja povreda drugima.

Unsplash
 
2. Pazite na jezik

Emocionalno inteligentni pojedinci su vrlo oprezni i pametni u odabiru reči i reakcijama. Stručnjaci kažu da ti tipovi nikada neće reći nešto poput: "Znam kako se osećaš". Oni su svesni da nikada ne mogu istinski razumeti kako se druga osoba oseća. Umesto toga, nastavljaju da poboljšavaju svoj vokabular i komunikacijski stil, kako bi bili sigurni da će njihova poruka biti primljena onako kako nameravaju.

3. Otvorenost za promene

Ne bojati se promena takođe je znak emocionalne inteligencije. Takvi tipovi ostaju pri sebi i ne menjaju se u različitim okolnostima. Izazove doživljavaju kao bitan deo života i kao priliku za rast. Naravno, nije neuobičajeno da se pojedinci instinktivno opiru promenama, jer naši mozgovi teže održavanju rutine, ali emocionalno inteligentni mogu nadvladati te prepreke.

Pexels
 
4. Pauza

Retrospekcija je jedna od najboljih praksi u životu za emocionalno inteligentne pojedince. Umesto da paniče, brinu ili se zbune, oni zastanu. Daju sebi vremena da se smire i tako bolje analiziraju situaciju, što je mudar izbor koji može omogućiti da se izbegne nepotreban sukob. Nakon "pauze", lakše artikulišu i donose jasnije odluke, kao i mišljenja.

5. Uspešnost na poslu

Ispostavilo se da su emocionalno inteligentni tipovi uspešniji na poslu. Ovaj kvalitet ključan je i za radnike i za menadžere. Radi se o tome da možete uspešno komunicirati, pregovarati i voditi posao. Mnogi jednostavno više vole da posluju s nekim ko im se sviđa i kome veruju. Emocionalna inteligencija pomaže u izgradnji pouzdanih odnosa.

Profimedia
 
6. Potreba za napretkom, ali ne i za savršenstvom

Niko nije savršen, a oni s visokom emocionalnom inteligencijom uistinu razumeju ovu ideju. Jednostavno prihvataju sebe onakvima kakvi jesu, odnosno vlastitu prirodu. Naravno, to ne znači da ne brinu o sebi ili ne rastu, već upravo suprotno. Sviđa im se napredak, ali i jasno razumeju da težnja ka tome da sve vreme budete savršeni nije zdrava. Umesto da se muče, biraju stalni rast.

7. Asertivnost

Biti asertivan i biti agresivan su dve različite stvari. Kada treba zagovarati sebe, činite to s poštovanjem bez pokazivanja ljutnje ili gađenja. Znak emocionalne zrelosti je upravo sposobnost kontrolisanja svojih negativnih emocija. Međutim, to ne znači da morate skrivati ​​svoja osećanja. Naprotiv, pokazujte ih, ali na pristojan i validan način, kako bi vas oni oko vas bolje čuli.

Pexels
 
8. Povratne informacije

Biti emocionalno razvijen znači ne samo davati ljubazne informacije drugima, već ih i primati. Svrha davanja povratnih informacija je poboljšavanje situacije. Sa emocionalno inteligentnim pristupom možete odgovoriti nekom, a učinak će biti mnogo jači i pritom se niko neće uvrediti, istovremeno bivajući otvoreni za konstruktivnu kritiku. Prihvatate da biste čak mogli imati koristi i biti bolji uz nečiju pomoć.

9. Uspešan brak

Stručnjaci kažu da emocionalna komunikacija igra važnu ulogu u vezi. Što je ona bolja, to je brak uspešniji. Postoji povezanost između emocionalne inteligencije i zadovoljstva u braku. Na primer, kada se vaš partner naljuti, možete pokazati empatiju i samokontrolu, pa će se svađa brže rešiti. Oni koji ne mogu upravljati svojim emocijama bore se s više unutrašnjih sukoba, pa i s partnerom, prenosi Bright Side.

Profimedia
 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike