Samo u Aziji: Više od 400 godina se održavaju borbe paukova

30.11.2021

13:30

0

Pauci se smatraju delom porodice i dozvoljeno im je da pletu mrežu gde god to požele

Samo u Aziji: Više od 400 godina se održavaju borbe paukova
profimedia-0449460740 - Copyright Profimedia

Svake godine u Kagošimi, u gradu Kajiki, održavaju se borbe paukova koje privlače veliki broj posetilaca. Festival Kumo Gasen, kako se naziva, nalazi se na listi nematerijalne baštine u Japanu.

Najčešće u borbi učestvuju ženke crne i žute Argiope, posebne vrste prilično velikih paukova. Pobednica je ona koja preživi bitku. Iz milošte ih u Japanu zovu „samurajski pauci“.

Pixabay
 

Pauci se jedan protiv drugog bore na štapu, a pobediće onaj koji drugog obavije mrežom, ujede ga za stomak ili mu iseče mrežu i izbaci ga sa štapa. Postoji i zvanični sudija borbe koji se brine da stvari ne izmaknu kontroli i da pauci ostanu nepovređeni.

Ovi pauci se smatraju delom porodica u kojima su odgajani, jer se druže sa svojim vlasnicima i dozvoljeno im je da pletu svoju mrežu gde god to požele.

Kumo Gasen festival se održava u Japanu više od 400 godina, a borbi paukova ima i na Filipinima i u Singapuru. Pored borbi, pauci se takmiče i u lepoti a pobeđuje onaj koji ima najlepše i jedinstvene šare. Često se događa da isti pauk uzme obe titule.

Svakako ovaj festival nije za one koji se plaše paukova i koji pate od arahnofobije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike