Fotošop kao moćno oružje: Kako je Staljin brisao svoje neprijatelje sa fotografija

15.09.2021

14:00 >> 14:30

0

Autor: A. G.

Ponekad je to značilo povratak u prošlost radi promene istorijskog zapisa

Fotošop kao moćno oružje: Kako je Staljin brisao svoje neprijatelje sa fotografija
Copyright Profimedia

U Sovjetskom Savezu ljudi su doslovno brisani iz istorijskih knjiga pomoću tehnika foto-manipulacije.

Koristeći alate koji danas izgledaju potpuno primitivno, sovjetski “fotošoperi” su činili da osobe prosto nestanu sa slika i na taj način su stvarali fotografije koje su predstavljale Staljina kao “jedinog pravog prijatelja, druga i naslednika Lenjina, vođe boljševičke revolucije i osnivača SSSR-a”. Sve to zahtevalo je ozbiljnu spretnost sa skalpelom, lepkom i erbrašom.

Pročitajte još:

Na taj način Staljin je mogao da naredi da se iz istorije izbrišu svi oni koje je lično smatrao nelojalnim. Neki od takvih su Nikolaj Ivanovič Ježov, sovjetski političar i obaveštajac, najpoznatiji kao direktor NKDV-a (sovjetska tajna policija), Nikolaj Antipov, narodni komesar, Sergej Kirov, jedan od najistaknutijih političara SSSR-a.

Profimedia

To je činio i sa mnoštvom partijskih zvaničnika koji su fotografisani pored njega na raznim događajima. Retušeri fotografija provodili su i po nekoliko sati ulepšavajući fotografije, kaže Dejvid King u uvodu svoje knjige “Komesar nestaje: Falsifikovanje fotografije u Staljinovoj Rusiji.

Ponekad je foto-terapija značila povratak u prošlost radi promene istorijskog zapisa, kao kada je Staljin naredio da se Lav Trocki, koji je pomogao stvaranju komunizma, ukloni sa svih fotografija.

Profimedia

Staljinova opsesija manipulacijom imidžom nije prestala sa fotografijama. Kao što istoričar Jan Plamper primećuje, svuda prisutni Staljinovi portreti bili su podložni manijakalnom nadzoru. Diktator je angažovao vojsku slikara da napravi njegove portrete, nudeći nekim umetnicima ogromne svote novca za to. Zatim se zvanični portret reprodukovao i retuširao iznova i iznova sve dok se Staljinu nije dopao.

Profimedia

Pročitajte još:

Ipak, Staljin nije bio jedini diktator koji je voleo da manipuliše fotografijama. Tako je Adolf Hitler na sličan način uklonio svog ministra propagande Jozefa Gebelsa sa fotografije, iako su njegovi motivi za to nepoznati. Benito Musolini je podelio čuvenu fotografiju na kojoj pobedonosno jaše na konju, ali tek nakon što je isekao čoveka koji je držao konja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike