Komunikacija u slikama: Ko je nacrtao prvog smajlija?

28.01.2021

16:30 >> 14:01

0

Tokom godina pojavilo se bezbroj varijanti kultnog emotikona

Komunikacija u slikama: Ko je nacrtao prvog smajlija?
Copyright Profimedia

Koliko ste samo puta na poruku odgovorili smajlijem? Za mnoge od nas taj jednostavni žuti smeško postao je uobičajeni jezik, odnosno ubrzani način komunikacije.

Kultni žuti smajlić u celom svetu prepoznatljiv je kao simbol sreće. Međutim, znate li kakva priča stoji iza najpoznatijeg grafičkog motiva današnjice?

Klasični smajli datira iz 1963. godine, kada je grafički dizajner Harvi Bol dobio nalog kompanije „Mutual Life Assurance“ da stvori simbol koji bi služio za podizanje morala radnika. Posle samo deset minuta Bol je „nažvrljao“ krug, u njemu oči i osmeh, i za to bio plaćen celih 45 dolara.

Kompanija je odštampala njegov dizajn na raznim posterima i bedževima koje je podelila svojim zaposlenima da bi ih oraspoložila.

Nepoznato je da li su „srećna lica“ poslužila svrsi, ali popularnost su nesporno stekla.. Žuti smajlići počeli su da iskaču sa svega, od čestitki i nalepnica do odeće i privezaka za ključeve.

Profimedia

Pročitajte još:

Kako ni Harvi ni kompanija nisu zaštitili svoj proizvod, smajliće su počeli da koriste svi.

Baš zbog toga su nastale razne bitke oko vlasništva, a prvi su dizajn zaštitili Bernard i Marej Spejn sedamdesetih godina, uz slogan „Have a Happy Day“. Prodali su više od 50 miliona proizvoda sa njim u cilju vraćanja optimizma Americi tokom Vijetnamskog rata, navodi portal rd.com.

Naredne godine su na televiziji izjavili da su oni tvorci ovog dizajna, a tada je i francuski novinar Frenklin Lufrani osnovao kompaniju pod imenom „The Smiley Company“, da bi iskoristio tu popularnost. Kompanija je i danas vlasnik prava na smajlija u više od 100 zemalja svijeta.

Tokom godina pojavilo se bezbroj varijanti kultnog smajlića. Ono što se pojavilo kao jednostavan simbol optimizma postalo je komercijalni i široko rasprostranjeni logo. Danas je smeško mnogo više od stikera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike