Ispijanje čaja, britanski odgovor na svaku situaciju

07.02.2021

19:30 >> 17:42

0

Od 18. veka Britanci su najveći potrošači čaja na svetu

Ispijanje čaja, britanski odgovor na svaku situaciju
Copyright Profimedia

U Britaniji je čaj utkan u svaku poru života. Dokaz je u brojkama. Britanci svakodnevno popiju 100 miliona šolja čaja. To je gotovo 36 milijardi šolja godišnje. Suprotno tome, u ovoj zemlji se dnevno popije samo oko 70 miliona šoljica kafe.

Mnogi Britanci čvrsto veruju da se nijedan posao ne može završiti bez čaja. Mnogi čak mere vreme potrebno za neki posao po broju ispijenih šolja čaja. Recimo, za krečenje jednog zida, kažu, potrebno je popiti tri šolje čaja. Čaj je u Engleskoj podrazumevani odgovor na bezbroj situacija: buđenje, trežnjenje, druženje sa prijateljem, osećaj tuge ili sreće.

Profimedia

Džordž Orvel je 1946. u “Večernjem standardu” napisao: „Čaj je jedan od glavnih oslonaca civilizacije u ovoj zemlji“.

Kada se Katarina od Braganze udala za engleskog kralja Karla II u Britaniju je donela ritual svakodnevnog ispijanja čaja. Ostali plemići sledili su njen primer, a britanska istočnoindijska kompanija počela je da uvozi mnogo više čaja iz svojih kolonija na Dalekom istoku, gde se čaj pije i gaji hiljadama godina. Vrlo brzo je svaki Britanac u svoj dom uveo ritual ispijanja čaja.

Profimedia

Popodnevni čaj, poznatiji kao čaj u 5, u Englesku je uvela Ana, sedma vojvotkinja od Bedforda, 1840. godine.

Vojvotkinja bi obično bi postala veoma gladna između 16 i 18h, te bi tražila da joj se u odaje donese bokal čaja, komad peciva, puter i kolač. Kako to vreme ne bi provodila sama, počela je da poziva svoje prijateljice da joj se pridruže, što su one rado prihvatale.

Ubrzo je čajanka u 5 postala neizostavan događaj među engleskom aristokratijom.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike