Srećna hrana za srećnu kinesku Novu godinu: Rezanci za dugovečnost, knedle za prosperitet, a patka za zdravlje i sreću

12.02.2021

15:00 >> 15:20

0

Simbol sreće, zdravlja i uspeha

Srećna hrana za srećnu kinesku Novu godinu: Rezanci za dugovečnost, knedle za prosperitet, a patka za zdravlje i sreću
Copyright Profimedia

Prema istorijskim podacima, jedan od mitoloških careva drevne Kine Šun, koji je došao na presto pre više od 4.000 godina, poveo je svoje ministre na poklonjenje nebu i zemlji. Taj dan se smatra prvim danom prvog lunarnog meseca u kineskom kalendaru i to je osnovno poreklo kineske Nove godine.

Praznična i puna nade, Nova godina je najduži i najvažniji državni praznik u Kini. Zaposleni imaju od sedam do 12 slobodnih dana, a studenti mesec dana zimskog raspusta. Bez obzira na to gde žive, Kinezi se trude da Novu godinu dočekaju kod kuće sa porodicom, što stvara najveću godišnju migraciju na svetu, poznatu kao „Spring Travel Rush“. Broj putovanja avionom, vozom, autobusom i brodom tih dana može dostići skoro tri milijarde, prenosi rd.com.

Profimedia

Proslava mesečeve Nove godine jedini je put u godini kada se može prirediti vatromet. Ni na jednoj proslavi, ni u jednoj zemlji sveta, nije svečanije i bleštavije nego u Kini za doček Nove godine.

Nijedan praznik ne bi bio potpun bez posebnog obroka, pa se ni kineska Nova godina u tome ne razlikuje.

Patka je jedno od popularnih jela i smatra se posebnim i tradicionalnim obrokom za početak nove godine jer simbolizuje srećnu, zdravu i uspešnu godinu.

Profimedia

Jelo koje se služi tokom kineske Nove godine ima više značenja nego što mislite. Tako će ljudi često jesti rezance drugog dana lunarne Nove godine, jer oni znače dugovečnost. Sve ono što se nalazi na stolu tokom novogodišnjeg obroka ima značenje.

Jedenje ribe u novogodišnjoj noći simbolizuje bogatstvo.

Profimedia

Često porodice uz knedle proslavljaju praznik. One imaju različita simbolična značenja, poput bogatstva i prosperiteta, a ljudi veruju da će im doneti sreću u narednoj godini.

Poslednjeg dana stare godine hrana se priprema za naredna dva dana, a nakon toga se svi oštri predmeti, poput noževa i makaza, stavljaju u fioku, kako bi se izbeglo rezanje sreće Nove godine. Kuhinja se ne sme koristiti prvog dana u godini.

Profimedia

Prvog dana nove godine svi večeraju vegetarijanski obrok, u čast svojih predaka. Porodica se oblači u svoju najfiniju odeću i posećuje starije članove, darujući im poklone koje čine mandarinske pomorandže i slatkiši svih vrsta, koji se obično poklanjaju u „poslužavniku zajedništva“.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike