Dobra vest za životinje: Singapur dozvolio prodaju mesa iz laboratorije

02.12.2020

16:00 >> 18:35

0

Obećavaju da će ukus i miris ostati isti

Dobra vest za životinje: Singapur dozvolio prodaju mesa iz laboratorije
Copyright Profimedia

Kada je reč o pravljenju realnog, laboratorijski uzgojenog mesa, najvažnije, sigurno i najteže je dostići ukus, miris i teksturu koje se neće razlikovati od mesa kakvog znamo i konzumiramo.

Singapur je poverenje ukazao američkom start-up preduzeću Eat Just i dao mu zeleno svetlo za prodaju svog pilećeg mesa uzgojenog u laboratoriji, a iz kompanije kažu da je to prvo odobrenje te vrste na svetu za takozvano čisto meso koje nije proizvod zaklane životinje. Posle piletine, govedina može biti sledeća za istraživanje, navode iz ove kompanije i dodaju

– Ukus i miris piletine ostaće isti.

U planu je i proizvodnja jaja po istom principu, na bazi mung pasulja.

Profimedia

Potražnja za alternativnim vidovima mesa iz godine u godinu raste, najpre zbog zabrinutosti potrošača za zdravlje, dobrobiti životinja i životne sredine.

Ipak, rano je govoriti o njegovoj širokoj primeni, jer je meso dobijeno iz laboratorije još u fazi istraživanja. Ali da je nauka na dobrom putu,  istina je.

Singapur, država sa 5,7 miliona stanovnika, trenutno proizvodi samo oko 10% hrane, ali je ispred sebe postavio ambiciozne planove, odnosno da taj procenat poveća tokom sledeće decenije podržavajući visokotehnološku poljoprivredu i nova sredstva za proizvodnju hrane. Kao odgovor na pandemiju, pokušava da proizvede 30% sopstvene hrane do 2030. godine.

Profimedia

Cena ovakvih pilećih proizvoda biće slična sadašnjoj tokom prvih šest meseci, ističu u kompaniji, s tim da će vremenom troškovi opadati kako kompanija bude širila proizvodnju na globalni nivo.

– Na kraju želimo da dođemo do trenutka u kome je ovakva ishrana isplativija od konvencionalne.

Posmatrano globalno, na hiljade kompanija širom sveta laboratorijski testira uzgajanu ribu, govedinu i piletinu, nadajući se da će prodreti u segment alternativnog tržišta mesa.

Pročitajte još:

Singapur – zemlja besprekorne čistoće

Srećne nacije

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike