Doručak širom sveta: Od lablabi supe u Tunisu, tosta sa kokosovim džemom u Singapuru do marokanskih Baghrir palačinki

06.03.2021

15:00 >> 09:37

0

Doručak je prozor kroz koji se upoznaju različite kulture

Doručak širom sveta: Od lablabi supe u Tunisu, tosta sa kokosovim džemom u Singapuru do marokanskih Baghrir palačinki
Copyright Profimedia

Razne zemlje neguju različite kulinarske običaje.

Doručak kao najvažniji obrok u danu često je u velikoj meri povezan sa tradicijom neke zemlje i može vam puno reći o njoj.

Neke nacije preferiraju slatke ukuse kada je reč o prvom obroku u danu, dok se druge opredeljuju za slane. Svaka kultura ima svoje norme za jutarnji obrok, pa proširite svoje ukuse i pogledajte neke od uobičajenih doručaka širom sveta.

Švajcarska

Radnim danima Švajcarci se pridržavaju brzih, ali sitih doručaka, kao što je mešavina muslija sa voćem i orasima koja se obično služi preko gustog jogurta, osim vikendom kada se tradicionalno dan počinje sa brančom. Uz roštilj, palačinke od krompira, sireve i nareske, centralni deo branča je zopf. Ovaj hleb od jaja služi se sa medom, puterom i džemom.

Etiopija

Ako doručkujete u Etiopiji, velika je verovatnoća da ćete jesti kašu. Iako postoji mnogo sorti, slani genfo je jedan od najpopularnijih. Genfo se pravi mešanjem ječmenog brašna sa ključalom vodom dok se ne formira gusto lepljivo testo, u kome se oblikuje rupa u sredini koja se puni puterom koji je prethodno pomešan sa složenom mešavinom začina i jogurtom.

Profimedia

Pročitajte još:

Japan

Najčešći jutarnji obroci u Japanu serviraju se na malim tanjirima, svaki sa po nekoliko zalogaja tradicionalnog japanskog jela. Zastupljene su ribe poput lososa ili skuše, miso supe, kiselo povrće i pirinač. Tu je i tamagoiaki, slatko valjani omlet napravljen od tankih slojeva jaja.

Singapur

Za tradicionalni doručak u Singapuru neophodan je kaja tost. Ovaj prepečeni sendvič neuglednog izgleda namazan je slatkim džemom od kokosovog mleka, jaja i ponekad listom pandana za živopisnu zelenu boju i ukus. Odlično ide uz kafu ili čaj, a svaka tezga ili prodavnica pravi kaja tost na svoj način.

Profimedia

Pročitajte još:

Maroko

Uz čaj od mente, palačinke od griza ili Baghrir je neizostavan deo prvog obroka u danu. U ptanju su tanke palačinke od kvasca sa sitnim rupicama zbog kojih se nazivaju „palačinke sa hiljadu rupa“. Umesto javorovog sirupa, prelivaju se puterom i medom.

Australija

Sa fokusom na sveže proizvode, integralne žitarice i hranljive kombinacije, australijski doručak može se kretati od klasičnog tosta sa avokadom, poširanih jaja i ukiseljenog povrća do pudinga od pirinča sa jogurtom, semenkama i bobičastim voćem.

Profimedia

Nemačka

Nemačka je zemlja prepuna kulinarskih zadovoljstava, ali kobasica je prvo što nam pada na pamet. Tako i ne čudi što zauzima centralno mesto i u tradicionalnom nemačkom doručku. Nemci vole da započnu dan kombinacijom kobasica, narezaka, sireva, hleba i peciva, kao i svežeg voća.

Tunis

Ljubiteljima slanih jela svideće se lablabi, začinjena supa od leblebija koja je hrana za doručak u Tunisu. A verzije su razne, bilo sa komadima hrskavog hleba, ponekad sa sokom od limuna, ili jogurtom, preliveni maslinovim uljem, neretko sa poširanim jajima.

Profimedia

Bugarska

Popara je omiljeni doručak mnogih Bugara. Prelivena toplim mlekom ili čajem, sa izmrvljenim bugarskim sirom, dodatkom putera i šećera, za većinu stanovnika ove zemlje, popara je pravi izbor za zdrav početak dana.

Turska

Kahvalti, tradicionalni turski doručak, raskošna je stvar koja nudi ponešto za svakoga. Od tradicionalnih hlebova, pogača, somuna, preko raznih slanih sireva poput fete, do maslina, halve i meda. Najčarobniji delovi turske kuhinje su skriveni začini ujedno su i razlog zašto je turska kuhinja omiljena širom sveta.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike