Sve za nauku: Švajcarski poljoprivrednici zakopavaju donji veš kako bi pomogli u naučnom istraživanju

16.04.2021

12:30 >> 10:44

0

Biolog Marsel van der Hejden želi da poveća prinose uz pomoć gljivica i mikroorganizama

Sve za nauku: Švajcarski poljoprivrednici zakopavaju donji veš kako bi pomogli u naučnom istraživanju
Copyright Printscreen

Poljoprivrednici i vlasnici bašta u Švajcarskoj počeli su da zakopavaju pamučni donji veš, u sklopu naučne studije o kvalitetu zemljišta.

Biolog Marsel van der Hejden ima cilj da poveća prinose, ali ne uz pomoć veštačkih đubriva, pesticida i GMO tehnologije, već gljivicama i mikroorganizmima. U teoriji je već dugo poznato da mikorizne gljive mogu biti od koristi u poljoprivredi, ali niko još nije proučio ovu simbiozu biljaka i gljiva.

Printscreen

Van der Hejden kaže da su i velike kompanije prepoznale korist od ovih gljiva, ali je on otišao korak dalje. On i njegov tim uspeli su da nagovore jedan broj švajcarskih poljoprivrednika da se uključe u istraživanje.

U kratkom periodu, biolozi su na raspolaganje dobili 60 eksperimentalnih parcela za rad, svaka veličine 200 kvadratnih metara u raznim kantonima, kako bi dobili što precizniji uvid u raznolikost stanja tla.

Printscreen

Državni institut za istraživanja Agroskop dobrovoljcima koji su se prijavili za učešće u ovom istraživanju šalje dva para pamučnih gaća, a njihov zadatak je da ih zakopaju u svojoj bašti ili na njivi. Posle određenog vremena gaće treba iskopati da bi se ispitalo u kakvom su stanju, što će biti pokazatelj u kolikoj meri su mikroorganizmi iz zemljišta uspeli da razgrade pamučni materijal od koga su izrađene.

Printscreen

Jedne gaće biće iskopane i fotografisane posle mesec dana, a druge posle dva meseca. Potom će se digitalnom metodom analizirati razgradnja prirodnih vlakana. Što je zemljište zdravije, veš će imati više rupa.

– To će biti pokazatelj kvaliteta zemljišta – tvrdi rukovodilac projekta Marsel van der Hejden.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike