„Penzionisan“ pacov koji je pet godina uspešno otkrivao mine u Kambodži

06.06.2021

09:30 >> 09:48

0

Njega će naslediti 20 pacova koje je obučila organizacija APOPO koja se zalaže za čišćenje zemljišta od neeksplodiranih sredstava

„Penzionisan“ pacov koji je pet godina uspešno otkrivao mine u Kambodži
Copyright Profimedia

Nakon što je pet godina uspešno otkrivao mine u Kambodži, pacov Magava, odlazi u zasluženu „penziju“. On je bio jedan od najuspešnijih glodara koje je obučila belgijska dobrotvorna organizacija APOPO za otkrivanje mina.

APOPO je organizacija koja doprinosi čišćenju zemljišta od mina u velikom broju zemalja, između ostalog, i u Angoli, Zimbabveu i Mozambiku. Iz ove organizacije je saopšteno da je 60 miliona ljudi u 59 zemalja ugroženo od neeksplodiranih mina.

Magava je korišćen za detekciju mina na prostoru veličine 225.000 kvadratnih metara, što je jednako površini 31 fudbalskog terena. U svojoj karijeri otkrio je 71 minu i 38 drugih neeksplodiranih sredstava, prenosi Skaj Njuz.

Profimedia

Prošle godine mu je Velika Britanija dodelila zlatnu medalju koju dobijaju Britanci i vojno osoblje a Magava je prvi glodar koji je dobio ovo priznanje. Pre njega su medalji dobili heroji među psima, konjima, golubovima i mačkama.

Iako je Magava dobrog zdravlja, odlučeno je  da je vreme za „odmor“ a Malen, devojka koja je sa njim radila, kaže da je on spasio živote mnogo ljudi.

Profimedia

U međuvremenu, obučeno je 20 novih pacova za otkrivanje mina. Zahvaljujući njihovom njuhu, oni brzo i efikasno otkrivaju minsko i druga eksplozivna sredstva a posebno su u tome dobri afrički gigantski pacovi. Značajno je i to što prilikom hodanja ne mogu da aktiviraju minu.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike