Uplatila 15.000 evra "američkom vojniku" u Siriji koji je zaljubljen u nju: Niti je vojnik, niti je voli

10.06.2021

16:41 >> 08:23

0

Dobar dan, mislim da sam prevarena, rekla je 58-godišnja žena u policijskoj stanici Ivanec na severu Hrvatske

Uplatila 15.000 evra "američkom vojniku" u Siriji koji je zaljubljen u nju: Niti je vojnik, niti je voli
Copyright Profimedia

Dobar dan, mislim da sam prevarena, rekla je 58-godišnja žena u policijskoj stanici Ivanec na severu Hrvatske.

Podnela je krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca kojem je uplatila oko 15.000 evra, a kupila mu je i poslala i dva mobilna telefona vredna oko 2.500 evra.

Kako je objasnila policajcima, početkom ove godine upoznala je muškarca preko društvene mreže. Predstavio joj se kao američki vojnik na misiji u Siriji. Uverio ju je da želi da dođe u Hrvatsku i biti u ljubavnoj vezi s njom. Ali prvo mora da mu uplatiti novac kako bi joj poslao pakete pomoći. Obećao joj je i da će vratiti novac.

Žena mu je poverovala i u nekoliko navrata uplatila novac. Ukupno je to bilo oko 15.000. Muškarac ju je potom tražio i mobilne telefone. I to mu je sredila. Kupila je čak dva i poslala mu ih je. Vrednost mobilnih telefona je oko 2.500 evra.

Pročitajte još:

Ali kako je vreme prolazilo, od tajanstvenog američkog vojnika ni traga ni glasa. Niti je došao u Hrvatsku, niti je poslao pakete, niti je vratio novac. Žena je potom shvatila da je verovatno žrtva prevare i otišla u policiju koja traži počinioca, prenosi “24sata.hr”.

Policija: Ne nasedajte!

Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vredne finansijske informacije. Prevare u kojima glavnu ulogu igraju davno preminuli rođak ili nigerijski princ nisu više jedini trikovi zanata. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže ih je otkriti. Od pretvaranja da su voditelj vaše organizacije do toga da su zainteresovani za romantičnu vezu, onlajn prevaranti današnjice učiniće sve što je potrebno da dobiju šta žele – vaš novac i/ili bankovne podatke. Ne nasedajte i ne uplaćujte novac nepoznatim osobama preko interneta niti im nemojte davati privatne podatke, kao ni podatke s bankovnih kartica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike