Najčudnije fobije – Život u strahu od mladosti, posla, novca i svega novog

09.07.2021

12:30 >> 13:28

0

Možda najneverovatnija nomofobija koja se pripisuje ljudima koji ne mogu podneti pomisao da nemaju kraj sebe mobilni telefon

Najčudnije fobije – Život u strahu od mladosti, posla, novca i svega novog
Copyright Profimedia

Uticaj fobija na ljude može biti veoma štetan za emocionalno i mentalno zdravlje. Ovo su neke od najčudnijih i najsmešnijih fobija koje će vam pomoći da bolje razumete uzroke ljudskih strahova.

Pročitajte još:

Efebifobia – strah od mladosti

Strah od mladosti sila je koja uništava porodice, zajednice i društvo u celini. Poznat kao efebifobija, ovaj fenomen tera odrasle da beže od dece, odnosno starije ljude da se iseljavaju iz područja gde žive tinejdžeri.

Pixabay

Horofobija – strah od plesa

Ples je popularan oblik vežbanja i univerzalna tema u mnogim kulturama širom sveta. Međutim, još uvek postoje ljudi ne samo da su previše stidljivi da plešu, već od igre iskreno zaziru. Ovaj iracionalni strah od plesa naziva se horofobija. To je strah od samog procesa i bilo koje osobe, mesta, događaja ili situacije koji su povezani sa plesom ili ga simbolizuju.

Profimedia

Nomofobija – strah od gubitka mobilnog telefona

Možda najneverovatnija fobija generisana u 21. veku je nomofobija koja se pripisuje ljudima koji ne mogu podneti pomisao da nemaju kraj sebe mobilni telefon. Nedavna istraživanja su pokazala da se oko 50% korisnika mobilnih telefona oseća veoma nelagodno ako iz nekog razloga ne mogu da koriste svoj mobilni telefon. A neke od njih u takvim slučajevima uhvati ozbiljna iracionalna panika.

Pixabay

Neofobija – strah od svega novog

Ovo je jedna od najbenignijih vrsta fobija koja omogućava čoveku da živi uobičajenim životom, pod uslovom da u njemu ne mora ništa da menja. Za ljude koji žive sa ovom fobijom, preseljenje, promena posla i druge inovacije u svakodnevnom životu mogu u najmanju ruku izazvati paniku.

Hrometofobija – strah od novca

Prekomerni strah od novca nesumnjivo je jedna od najčudnijih fobija. Neki naučnici veruju da ova fobija potiče od opsesivno-kompulzivnog poremećaja, koji potiče od straha od klica na novčanicama.

Profimedia

Hrometofobiju ne treba mešati sa strahom od bogaćenja, pri kojoj osoba radije koristi kreditne kartice umesto novca.

Pročitajte još:

Ergofobija – strah od posla

Možete, naravno, sve opravdati lenjošću, ali činjenica je da postoji zvanično prepoznat strah od posla – ergofobija. Ova vrsta fobije prevazilazi sam posao i može podrazumevati strah od aktivnosti uopšte, uzrokujući da pacijent ne može učiniti ništa produktivno. Ma koliko fobija bila čudna i smešna, ne deluje banalno za ljude koji su potpali pod njen mučni uticaj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike