Zabranjena mesta širom sveta: Zašto nije moguće kročiti na njih?

12.07.2021

12:30 >> 10:53

0

Misterije nepoznate čovečanstvu

Zabranjena mesta širom sveta: Zašto nije moguće kročiti na njih?
Copyright Profimedia

Teško je poverovati, ali zabranjena mesta širom sveta na koja ćemo teško ikada kročiti zaista postoje.

Bilo da su vojne baze ili arheološka nalazišta koja su toliko krhka da ih ljudsko prisustvo može ozbiljno oštetiti, postoje i ona po život opasna mesta koja niko od nas ne bi želeo da iskusi. Ipak, mnoga od njih nas baš zato intrigiraju i privlače.

Ovo su neka od najzanimljivijih mesta na svetu koja ljudi ne mogu, bar ne legalnim putem, da posete, ukoliko nisu istraživači ili vojnici.

Ostrvo Surtsai pored Islanda

Profimedia

Surtsai je malo ostrvo smešteno u arhipelagu kraj južne obale Islanda. Nastalo je kao rezultat vulkanske erupcije koja je trajala četiri godine. Surtsai takođe ima reputaciju najnovijeg ostrva na planeti. Trenutno je otvoren za nekoliko naučnika i geologa. Ovo izolovano ostrvo zabranjeno je za turiste, jer se veruje da će ljudsko mešanje poremetiti ekološku sukcesiju koja se odvija na njemu.

Veliko svetilište Ise u Japanu

Profimedia

Pročitajte još:

Japan je globalno popularan zbog svoje kulture svetilišta, kojih ima oko 80.000. Među njima je najvažnije veliko svetište Ise. Jedan je od najskupljih hramova u Japanu zbog svoje arhitektonske veličine. Da bi se održala šintoistička tradicija koja datira iz 8. veka, ovaj hram se obnavlja na svakih 20 godina. A to dolazi sa cenom od milion dolara. Ako niste član kraljevske porodice, zabranjen vam je ulazak u svete dvorane ovog drevnog japanskog zdanja. Običnim smrtnicima zabranjeno je da kroče na tlo ovog mesta koje je posvećeno boginji Amaterasu Omikami. Ograđeno je visokom drvenom ogradom, a u njega smeju ući samo visokopozicionirani sveštenici i pripadnici carske porodice.

Ostrvo zmija u Brazilu

Pixabay

Kao što i samo ime govori, ovo ostrvo u Brazilu okupirale su hiljade smrtonosnih zmija. Sasavim dovoljno razloga da se čovek ne usudi da na njega kroči. Toliko je opasno da je vlada zabranila posetu ostrvu. Procenjuje se da na njemu živi približno 4.000 zlatnih koplja – najsmrtonosnijih zmija na planeti.

Pećine Lasko u Francuskoj

Profimedia

Nisu sva mesta UNESCO-ve svetske baštine otvorena za javnost. Na primer, u pećine Lasko u Francuskoj zabranjen je ulazak od 1963. godine, jer im je zbog velikog broja posetilaca pretila gljivična invazija. Tom prilikom otkriveno je da je svako ljudsko prisustvo destruktivno za pećine. Tako, da bi sačuvali 900 primera preistorijske umetnosti koja datira iz doba paleolita, turisti više ne mogu tamo da uđu.

Ostrvo Morgan u Južnoj Karolini

Pexels

Godine 1979. godine majmuni iz Portorika počeli su da obolevaju od virusa herpes B, i da bi se vrsta spasla, stotine zdravih majmuna poslato je na ostrvo Morgan u Južnoj Karolini. Danas na ostrvu pod federalnom zaštitom slobodno živi više od 4.000 majmuna, a jedini pripadnici ljudske vrste kojima je dozvoljeno da posete ostrvo su naučnici koji prate život ovih životinja.

Trezor sudnjeg dana u Norveškoj

Profimedia

Pročitajte još:

U severnom ledu Norveške nalazi se zbirka svih svetskih semenki zakopanih duboko pod zemljom i to je jedno od najizolovanijih mesta na zemlji. Ovo mesto služi kao banka semena, gde svako može poslati svoje seme na čuvanje do trenutka koji bi mogao biti kraj sveta.

Globalni semenski sef u Norveškoj je zapravo vrlo važno mesto za sve nas. U njemu se čuva 100 miliona semena iz celog sveta za obnavljanje biljnog carstva u slučaju da se nešto zaista loše dogodi sa vegetacijom naše planete. Otvoren 2008. godine, trezor je izgrađen da traje oko 200 godina i može izdržati eksplozije i zemljotrese. Osim toga, pošto je postavljeno na stranu planine, i dalje će biti iznad nivoa mora, čak i ako se sav led na planeti istopi.

Zanimljivo je da trezor ne poznaje granice, čak je i Severna Koreja dala svoje seme na čuvanje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike