Posrće i pada sa drveća: Upoznajte najvećeg pijanca među životinjama koji ume da završi i na trežnjenju

30.11.2023

20:12

0

Autor: K. O.

Njihovo telo može da podnese znatne količine alkohola u poređenju s drugim životinjama

Posrće i pada sa drveća: Upoznajte najvećeg pijanca među životinjama koji ume da završi i na trežnjenju
Copyright Profimedia

Ptica kereru, poznata i kao novozelandska pijana golubica (Hemiphaga novaeseelandiae), stekla je reputaciju najvećeg pijanca među životinjama zbog njenog jedinstvenog ponašanja u vezi sa konzumiranjem fermentisanog voća.

Ova vrsta golubice je endemska za Novi Zeland, živi u urbanim i ruralnim područjima i poznata je po tome što se hrani raznovrsnim vrstama voća, uključujući plodove stabala koja sadrže visok nivo šećera. Kada ovi plodovi fermentišu, sadrže alkohol, stvarajući neku vrstu voćnog alkohola.

Kereru ima sklonost da konzumira ove plodove u većim količinama, čak i kada su već u stanju opijenosti. Njihovo telo može da podnese znatne količine alkohola u poređenju s drugim životinjama. Zbog toga što je teško nadmašiti njihovu sposobnost podnošenja alkohola, dobili su epitet "najvećeg pijanca među životinjama".

Profimedia
 

Ovo ponašanje ih često dovodi u stanje opijenosti, što utiče na njihovu motoričku sposobnost i sposobnost letenja. Postaju sporiji, teturaju se i padaju sa drveća. Tada su i manje oprezni, što ih čini lakšim plenom za grabljivice.

Ponekad tokom leta, kada voća ima u izobilju, a kereru pretera, odnesu ga u centre za divlje životinje da se otrezni.

Profimedia
 

Važno je napomenuti da, iako je ovo interesantno ponašanje za proučavanje, to ne znači da su ptice kereru uvek pijane ili da im je to stalno stanje. To je karakteristično ponašanje koje se javlja kad se hrane fermentisanim plodovima, a u ostalim situacijama one se ponašaju uobičajeno kao i druge golubice.

Ona je proglašena za pticu godine 2018. na Novom Zelandu. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike