Bonton nekad i sad: Ovih manira su se naši roditelji strogo držali, a danas su izgubili smisao

12.08.2021

09:30 >> 10:03

0

Tradicija je nekada nalagala da svi muškarci ustanu kada žena uđe u prostoriju

Bonton nekad i sad: Ovih manira su se naši roditelji strogo držali, a danas su izgubili smisao
Copyright Profimedia

Pravila bontona mogu biti dosta zbunjujuća. Postoji mnogo obrazaca ponašanja koji su izašli iz mode, pa čak i onih kojih se stručnjaci za lepo ponašanje više ne pridržavaju. Mnogo toga se promenilo u poslednjih desetak godina, od tehnologije do mode, što pomalo uključuje i način na koji se ponašamo, odnosno manire. To je dobra stvar, kaže Lisa Grots, stručnjak za bonton. Kako se društvo menja, tako se i naš način života mora menjati, jer se prilagođavamo svetu oko nas, kaže ona, i dodaje:

– Postali smo mnogo aktivniji i očekujemo da stvari budu brze i praktičnije, što znači da se i ponašanje menja od formalnog prema onom manje formalnom.

Ovo su neka od pravila kojih su se naši roditelji čvrsto držali, da ne bi zaradili etiketu čoveka bez manira, a koja danas pomalo gube smisao.

Pročitajte još:

Profimedia

Prvo dame

Džentlmeni nisu nestali sa lica zemlje, samo se promenila definicija onoga što se smatra pokazivanjem poštovanja prema ženama. Otvaranja vrata i privlačenje stolice ženama nije nepristojno ponašanje, ali se više ne smatra ni nužnim.

Nova pravila ponašanja predviđaju ljubaznost ili lep gest, ali nikako insistiranje na tome, odnosno preterivanje.

Ako nije na društvenim mrežama, nije se dogodilo

Pre desetak godina, pametni telefoni i društveni mediji bili su novi ili nepoznati za mnoge ljude, pa je slikanje druženja, obroka ili nekog događaja još dok je u toku i momentalno objavljivanje toga bilo čak i simpatično, kaže Tara Darbi Rašeta, direktorka JDW Cotillions Talks.

U današnje vreme ne bi trebalo koristiti telefon u društvu, za vreme ručka ili pri razgovoru. Isto se odnosi i na slanje poruka, ažuriranje društvenih medija, uopšte surfovanje internetom. I uvek, ali uvek prvo tražite dozvolu pre nego što objavite ili označite prijatelja u nekoj objavi na društvenoj mreži.

Profimedia

Muškarac je ustajao kada žena uđe u sobu

Tradicija i maniri su nekada nalagali da svi muškarci ustanu kada žena uđe u prostoriju. To se doživljavalo kao znak poštovanja i viteštva. U međuvremenu je došlo do velikog kulturnog pomaka u načinu na koji postupamo prema polovima.

Današnje shvatanje lepih manira predviđa da je u redu ostati na mestu i pozdraviti ženu jednako kao da je muškarac. Danas mnoge žene žele da se na njih gleda kao na jednake, a ne samo kao na žene.

Tajno venčanje se nije smatralo „pravim“ venčanjem

Bežanje partnera na venčanje daleko od kuće, na brzinu, skriveno od očiju porodice i prijatelja, nekada se smatralo sramotom. Ipak, i to se promenilo. Danas se na tajno venčanje gleda kao na savršeno razumnu alternativu tradicionalnom venčanju, čak se i ohrabruje, prvenstveno iz finansijskih razloga.

Pročitajte još:

Zahvalnica je morala biti napisana rukom

Rukom pisane zahvalnice jesu lep gest i ljudi ih cene, ali takav način zahvaljivanja često u brzoj svakodnevici nije baš izvodljiv.

Profimedia

Za brzo iskazivanje zahvalnosti danas je sasvim u redu poslati poruku. Ipak, savetuju stručnjaci, ako je reč o velikoj usluzi, odvojite vreme i napišite zahvalnicu. Čini razliku i uvek je u modi.

Svetle boje nisu za zimu

Mnogi modni stručnjaci još uvek savetuju da pre zime pređemo na tamnije boje garderobe.

Nova pravila ipak nalažu da, sve dok je vaša odeća prikladna vremenskim prilikama, nosite sve boje i modele koji vam se sviđaju. Tkanina je jedina stvar koju treba menjati, a ne boja, piše 24sata.hr.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike