Poznajete li sva imena Dunava? Otkrijte njegovu fascinantnu priču!

18.10.2023

15:11

0

Tokom vekova dobio je niz imena koja oslikavaju njegovu "multinacionalnu" i "multiistorijsku" prirodu

Poznajete li sva imena Dunava? Otkrijte njegovu fascinantnu priču!
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Dunav, jedna od najznačajnijih evropskih reka, može se pohvaliti epitetom reke sa najviše imena. Zbog svoje bogate istorije i pripadnosti različitim narodima i kulturama, Dunav je tokom vekova dobio niz imena koja oslikavaju njegovu "multinacionalnu" i "multiistorijsku" prirodu.

Tragovi njegovog imenovanja vode nas do Tračana, koji su ga nazivali Istros. Rimljani, u svojoj imperijalnoj ekspanziji, dali su mu imena Danister i Danubius. Grci, susedi i trgovinski partneri mnogih naroda duž Dunava, imenovali su ga Dunavius.

24sedam/Nenad Vujanović
 

U današnje vreme, Dunav je poznat pod različitim imenima u zemljama kroz koje protiče. U Nemačkoj i Austriji zovu ga Donau. Francuzi, sa svojim romanskim jezičkim nasleđem, imenuju ga kao Le Danube. Kroz srce Mađarske, Budimpeštu, reka nosi ime Duna. Rumuni ga zovu Dunarea, dok mu Turci daju ime Tuna. Rusi i Slovaci koriste naziv Dunaj. Za narode Balkana, poput Srba, Hrvata, Bosanaca, Crnogoraca, Makedonaca i Bugara, on je jednostavno - Dunav.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Ovaj mozaik imena svedoči o bogatoj istorijskoj i kulturnoj baštini koju Dunav nosi sa sobom, povezujući narode i kulture kroz vekove.

24sedam/Nenad Vujanović
 

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike