Traži eliksir mladosti: Tajkun ubrizgava sebi krv svog 17-godišnjeg sina jer želi da izgleda kao mladić

25.05.2023

20:12

0

Autor: Z. A.

Veruje da će mlada krv usporiti procese starenja u njegovom telu i popraviti već nastala oštećenja na ćelijama

Traži eliksir mladosti: Tajkun ubrizgava sebi krv svog 17-godišnjeg sina jer želi da izgleda kao mladić
Copyright Freepik

Kontroverzni tajkun Brajan Džonson (45), koji na sve načine pokušava da se podmladi, ovaj put je šokirao „trogeneracijskom razmenom krvi“. Transfuzijom je primio krv svog 17-godišnjeg sina Talmagea, kojem su za tu priliku izvadili litar krvi, izdvojili su plazmu, pa su je ubrizgali Brajanu u kardiovaskularni sistem.

Tajkun veruje da će mlada krv usporiti procese starenja u njegovom telu i popraviti već nastala oštećenja na ćelijama. Istu stvar uradio je za svog oca Ričarda (70), ali u tom slučaju Brajan je bio davalac mlade krvi. „Trogeneracijsku razmenu krvi“ obavili su u „Resurgence Wellnessu“, bolinici futurističkog izgleda u Arlingtonu u Teksasu.

Brajan se, navodno, poveo za istraživanjima koja su sprovedena na miševima, a koja sugerišu da, kada stariji glodar primi krv mlađeg, tad može doći do tzv. obrnutog starenja. Ipak, ne postoje dokazi da bi tako nešto moglo delovati kod ljudi, naprotiv - moglo bi biti opasno zbog moguće jake imunološke reakcije primaoca, prenosi Insider.

Inače, ovaj bogataš troši oko dva miliona dolara godišnje kako bi se podmladio i ponovo izgledao kao 18-godišnjak. Plaća tim od preko 30 lekara i medicinskih stručnjaka koji bi trebalo da mu pomognu da „preokrene proces starenja“. Redovno ga nadziru i testiraju gotovo svaki njegov organ. Između ostalog, tu su i pretrage krvi, MRI, ultrazvuk i kolonoskopija. Dosad je napravio 33.537 slika svojih creva. Prati sve, od težine kostiju do broja noćnih erekcija. Celokupan proces pažljivo se dokumentuje.

Ceo život podređen podmlađivanju

Freepik
 

Džonson se budi u pet ujutro, svakodnevno uzima dvadesetak dodataka ishranio i jede isključivo vegansku hranu, koja uključuje raznovrsno povrće, bobičasto voće i orašaste plodove. Vežba sat vremena po 25 ciljanih vrsta vežbi, a na kožu nanosi sedam vrsta krema.

Kaže da dnevno unosi tačno 1.977 kalorija, osiguravajući tako da mu nivo telesne masti ostane između pet i šest odsto. Takođe, dva sata pre spavanja nosi posebne naočare koje blokiraju plavu svetlost, a u krevet ide svaki dan u isto vreme.

- Moj svesni um nikad se ne pita šta želim da jedem, pita se moje telo - rekao je, i pojasnio redovna testiranja organa koja mu rade.

- Ova merenja pitaju moju jetru i moje srce i moju DNK metilaciju šta im je potrebno za biološki napredak. Nema nagađanja, nagađanje ne dolazi u obzir - pojasnio je.

On i njegovi lekari tvrde da je u dve godine smanjio ukupnu biološku dob za više od pet godina i sada ima srce 37-godišnjaka, kožu 28-godišnjaka, a kapacitet pluća i kondiciju kao 18-godišnjak.

Brajan Džonson postao je vrlo bogat nakon što je u tridesetim godinama osnovao „Braintree Payment Solutions“, veoma uspešnu kompaniju koju je 2013. prodao eBayu za vrtoglavih 800 miliona dolara. Ali kaže kako je stil života koji je nekad vodio, kako bi izgradio tu kompaniju, rezultirao time da nije bio srećan, postao je depresivan i suicidalan. Oporavio se nakon što je krenuo na putovanje kojem je jedan od ciljeva i bolje razumevanje funkcionisanja vlastitog tela.

Projekt „reinženjeringa vlastitog tela“ nazvao je „Project Blueprint“, a njegova svakodnevica izgleda kao posao s punim radnim vremenom.

Ideja o podmlađivanju krvlju mladih nije nova

Pre nekoliko godina kontroverzni američki lekar bio je opsednut podmlađivanjem pomoću krvi mladih ljudi. Dr Džes Karmazin, vlasnik kompanije „Ambrosia“, privukao je pažnju svetskih medija kada se saznalo da od lokalnih banaka krvi kupuje plazmu iz krvi ljudi starih od 16 do 25 godina za svoje bogate klijente koji veruju da mlada krv usporava starenje i poboljšava zdravlje i izgled.

Predstavio je to kao istraživanje na dobrovoljcima starijim od 35 godina koji su platili 8.000 dolara (oko 7.500 evra) za primanje mlade krvi, a on je beležio šta se događa. Kasnije je rekao da su učesnici istraživanja bili veoma zadovoljni, pojedinci su tvrdili da zaista izgledaju bolje nakon tretmana, te da im se poboljšao mišićni tonus.

Pexels
 

I njegova ideja bazirala se na proučavaju miševa tokom kojeg su naučnici starijim jedinkama ubrizgavali krv mlađih i primetili da nakon toga pokazuju neke znakove poboljšanja zdravlja i eventualnog usporavanja starenja, ali nisu bili sto posto sigurni da je to zbog sveže krvi.

Neka otkrića sugerišu da postoje stvarne promene u fiziologiji nakon tretmana, a cilj je učiniti taj tretman dostupnim svima, rekao je dr Karmazin 2018. za mashable.com.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike