Ispravljanje krivih "O" nogu

18.09.2020

13:32 >> 13:40

0

Autor: 24sedam

Pionirski poduhvat italijanskih ortopeda

Ispravljanje krivih "O" nogu
Copyright profimedia

Od danas i noge koje su krive, tačnije u obliku slova “O” moguće je ispraviti, saopštavaju iz Ortopedskog instituta “Rizoli” u Bolonji, a prenosi agencija “Dire”.

Prvi eksperimenti sprovode se na 25 pacijenata, svaki pacijent se podvrgne posebnoj dijagnostici, što omogućava da proces bude krajnje personalizovan. Rezultati su ohrabrujući te se očekuje da ova praksa postane rutinska. Tako bi se mogla primenjivati i u ostalim bolnicama.

Noge koje se krive u obliku slova “O”, posledica su defomacije kolena i to nije samo estetski problem, jer deformacija osobama izaziva akutan bol. Taj problem do se sada se rešavao samo operacijom.

Za lečenje krivih nogu u obliku slova “O”, lekarski tim u Bolonji, prvi u svetu, primenjuje personalizovano projektovanje i ugradnju korektivnih pločica uz pomoć tehnike 3D, a svaki deo procesa je striktno prilagođen svakom pojedinačnom pacijentu.

Ova tehnika omogučava postepeno ispravljanje kolena, a u izrazito teškim slučajevima, ako drugačije nije moguće, odlaganje operacije, što je uvek u korist pacijenta.

“Već su hiljade pacijenata lečeni uz pomoć tehnike 3D, ali ono što mi radimo, kao pioniri, jeste da se trudimo da učinimo da ovaj postupak odnosno lečenje, postane rutinska praksa, jer za sada je to moguće izvesti samo u posebnim kliničkim uslovima, a to znači na malom broju pacijenata”, kaze Dr. Stefano Zafinjani, direktor klinike “Rizoli”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike