Bolničar u mlaznom odelu spasavaće živote

02.10.2020

11:00 >> 09:10

0

Autor: A.G.

Hitna pomoć za ugrožene na nepristupačnim terenima

Bolničar u mlaznom odelu spasavaće živote
Copyright Profimedia

Dugo čekanje na Hitnu pomoć u ruralnim krajevima veliki je problem u mnogim zemljama. Studija sprovedena prošle godine pokazuje da pacijenti koji žive van većih gradova, na takvu pomoć čekaju dvostruko duže od onih u gradu.

Kompanije GNAAS i Gravity industries u želji da skrati i ubrza put do pacijenata u udaljenim predelima, testirale su prototip Jet odela. U pitanju je leteće odelo za bolničare koji na ovaj način za svega nekoliko minuta došli do pacijenta.

– Svakog meseca desetine pacijenata nalazi se u kompleksnom, položaju. Ono što nismo sa sigurnošću znali je kako će ovo funkcionisati u praksi. Posle testa možemo reći da izgleda neverovanto, kažu iz ovi kompanija.

profimedia

Ako ovo super odelo zaživi, bolničar bi mogao “odleteti” do pacijenta koji se nalazi na nekom nepristupačnom vrhu za 90 sekundi, umesto da mu treba 30 minuta hodanja.

Odela su oplemenjena sa po dva mini motora na svakoj ruci i jedan na zadnjoj strani što omogućava bolničaru da kontroliše  kretanje samo pomicanjem ruku. Najveća prednost ovakvog bolničkog odela je brzina.

Turska uspešno testirala prvi leteći automobil “Cezeri”

Ako se ideja bude razvijala, leteći bolničar biće naoružan medicinskim priborom za jako ublažavanje bolova za šetače koji su možda pretrpeli prelome, i defibrilatorom za one koji su možda pretrpeli srčani udar.

– Prednost mlaznog odela ogleda su u tome da ono što bi moglo potrajati  sat vremena da bi se došlo do pacijenta, može potrajati samo nekoliko minuta, a to bi moglo značiti razliku između života i smrti, dodaju iz komapanija GNAAS i Gravity industries.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: bbc.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike