Da li ste se ikada zapitali kako Deda Mraz zapravo izgleda? Naučnici otkrili najrealističniji prikaz njegovog lica (FOTO)

25.12.2022

15:32

0

Autor: 24sedam

Rekonstrukcija se zasnivala na rendgenskim snimcima i fotografijama skeletnih ostataka sveca

Da li ste se ikada zapitali kako Deda Mraz zapravo izgleda? Naučnici otkrili najrealističniji prikaz njegovog lica (FOTO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

"Najrealističniji" portret sveca kome je uzet identitet za lik Deda Mraza kreiran je na univerzitetu u Liverpulu i predstavljen još 2014. godine, a kako se praznci bliže tako se svake godine ponovo deli na društvenim mrežama.

Sveti Nikola je bio episkop iz 4. veka koji je voleo tajno da deli poklone. Njegove mošti leže u katedrali u Bariju u Italiji. Njegova slika kreirana je pomoću sistema za rekonstrukciju lica i 3D interaktivne tehnologije Laboratorije za lice Univerziteta Džon Murs iz Liverpula.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BBC News (@bbcnews)

Profesorka Kerolajn Vilkinson svojevremeno je rekla da se temelji na "svom skeletnom i istorijskom materijalu" koji je bio dostupan.

Smatra se da su korišćene tehnike pouzdane oko 70%, iako su neki detalji možda izgubljeni jer su naučnici radili na osnovu istorijskih podataka, umesto da prikupljaju sopstvene. Ali dr Vilkinson je rekla da je to najpouzdanija slika do sada.

Svetac, koji je umro 343. godine, bio je grčki biskup u Miri. Grad, sada poznat kao Demre, leži na južnoj obali Turske. Poznato je da je ostavljao tajne poklone, kao što je stavljanje novčića u cipele, što je dovelo do toga da postane model za Deda Mraza.

 

Profesorka je rekla da su za ovaj prikaz korišćeni "najsavremeniji anatomski standardi, turski podaci o dubini tkiva i CGI tehnike".

To uključuje i teško slomljen nos Svetog Nikole, za koji je rekla da je "asimetrično zarastao, dajući mu karakterističan i hrapav izgled lica".

"Slomljeni nos sugeriše nešto o njegovom karakteru. Smatrali su ga pomalo buntovnim - možda je došao u sukob sa ljudima, a mogao je i samo da padne niz stepenice", navode naučnici.

Profimedia
 

Popularna slika veselog belog deke sa crvenim obrazima i odelom sa crvenim krznom rezultat je reklamne kampanje Koka-Kole nastale u ​​decembru 1951. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike