Veliko otkriće! Arheolozi pronašli grobnicu Deda Mraza zakopanu ispod crkve iz 4. veka i možete je posetiti

24.10.2022

09:28

0

I dok jedni ističu prelepe freske i impresivnu arhitekturu, drugi upozoravaju roditelje da ne traumatizuju svoju decu pokazujući im grob u kojem „spava” omiljeni deka

Veliko otkriće! Arheolozi pronašli grobnicu Deda Mraza zakopanu ispod crkve iz 4. veka i možete je posetiti
Ilustracija - Copyright Profimedia

Deda Mraz je mitološki lik koga obožavaju deca i odrasli širom sveta. Ali, malo njih zna da je najpopularnija praznična priča s veselim dekom koji ima crveni pojas i sedu bradu zapravo inspirisana stvarnom osobom koja nije boravila na ledenim prostranstvima Severnog pola, već u puno toplijoj Turskoj.

Kada govorimo o Deda Mrazu, mi zapravo govorimo o Svetom Nikolaju Mirlikijskom, episkopu koji je živeo od 270. do 343. naše ere.

On je čovek na kome se zasniva mit o Deda Mrazu, zahvaljujući njegovoj poznatoj navici podele darova siromašnima i ubogima. I očigledno je sahranjen ispod crkve Svetog Nikole u ​​Demreu, gradu u turskoj provinciji Antalija.

Nakon vandalskog uništavanja njegovog groba u 11. veku, pri čemu su mu ukradene kosti, zaboravilo se tačno mesto gde je sahranjen. i sada, nakon vekova nagađanja i potrage, tim turskih arheologa veruje da je konačno otkrio tačnu lokaciju grobnice Svetog Nikole ispod poda drevne crkve.

Osman Eravşar, predsednik Regionalnog odbora za očuvanje kulturne baštine Antalije, objavio je da je sv. Nikola sahranjen 343. godine unutar sarkofaga ispod crkvene freske koja prikazuje Isusa Hrista.

Svetski mediji su još 2017. godine izveštavali kako je tim arheologa u Turskoj locirao grob koji bi vrlo verovatno mogao pripadati čuvenom biskupu, ali da će biti vrlo teško doći do njega zbog kamenog reljefa koji mora ostati očuvan. Nedavno je stiglo saopštenje Regionalnog odbora za očuvanje kulturne baštine Antalije da su pronašli stvarnu lokaciju grobnice, što predstavlja vrhunac petogodišnjeg arheološkog rada, piše putnikofer.hr.

Crkva u kojoj sada službeno možete pronaći grobnicu Deda Mraza otvorena je za javnost. Preko popularnih aplikacija i društvenih mreža stižu prve reakcije, ali i saveti. Jedni primećuju prelepe freske i impresivnu arhitekturu, dok drugi upozoravaju roditelje da ne traumatizuju svoju decu pokazujući im grob u kome „spava” najpopularniji deka na svetu.

Ulaz košta oko 125 turskih lira, oko 800 dinara, ali treba da znate da nećete moći da vidite poslednje počivalište Svetog Nikole. Sam sarkofag, iako je otkriven raznim skeniranjima poda, još nije iskopan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: putnikofer.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike