Friluftsliv! Prigrlite zimu kao Norvežani, čak i tokom ledenih dana

11.12.2022

13:32

0

Autor: 24sedam

Deo tradicije duboko utisnut u običaje ove zemlje

Friluftsliv! Prigrlite zimu kao Norvežani, čak i tokom ledenih dana
Friluftsliv, život na norveški način - Copyright Profimedia

Izađite napolje, kaže ovaj norveški koncept koji obećava da će hladnije mesece učiniti podnošljivijim.

Friluftsliv znači posvećenost proslavljanju vremena na otvorenom, bez obzira na vremensku prognozu.

U zemlji u kojoj su zime tvrdoglavo duge i mračne, ljudi su naučili da prihvate prirodu što je više moguće kroz „friluftsliv“ — koncept koji se grubo prevodi kao „život na otvorenom“. To je nešto kao danska "huga", ali tamo gde je huga pronalaženje udobnosti u zatvorenom prostoru, friluftsliv je pronalaženje lepote na otvorenom.

Profimedia
 

Radi se o prihvatanju prirode, čak i zimi tokom ledenih dana. Odvojite vreme da se povežete sa prirodom, da udahnete svež vazduh i cenite jednostavnost na otvorenom.

Uz friluftsliv ne morate da trošite novac da biste uživali na otvorenom. To može biti nešto jednostavno poput šetnje sa porodicom, kampovanja sa prijateljima ili uživanja u pecanju.

Profimedia
 

Termin friluftsliv je 1850-ih skovao norveški dramski pisac i pesnik Henrik Ibzen, koji je opisao kako boravak na otvorenom može poboljšati duhovno i mentalno stanje. Sada je naširoko koriste Norvežani i Skandinavci uopšte, da opišu bilo šta, od putovanja biciklom, opuštanja u planinskoj kolibi ili opuštanja u sauni nakon plivanja na otvorenom moru.

Profimedia
 

Takođe, u ovoj državi postoji i Zakon o rekreaciji na otvorenom, koji propisuje da svaki stanovnik ima pravo da koristi zemljišta širom Norveške za kampovanje, planinarenje, skijanje...

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike