Kako su srednjovekovni muževi obuzdavali žene koje su previše pričale

16.11.2022

17:12

0

Autor: 24sedam

Poznata kao Skoldova maska, ovo sredstvo za mučenje i javno poniženje korišćeno je uglavnom u Engleskoj i Škotskoj tokom 16. i 17. veka

Kako su srednjovekovni muževi obuzdavali žene koje su previše pričale
Prekoravanje žena - Copyright Profimedia

„Prekoravati” je arhaična reč koja označava ženu koja stalno nešto prigovara ili gunđa, ženu koja je „ometala mir svojih komšija ogovaranjem, grdnjom’ ili neposlušnim ponašanjem”, navodi Britanska biblioteka.

Žene koje su se zavadile sa komšijama, prkosile svojim muževima i svađale se sa sveštenicima, postale su izvor ozbiljne zabrinutosti među muškarcima 16. veka.

Nije poznato koji uvrnuti um je prvi došao na ideju da obuzda svoju ženu na ovako bizaran način, ali mu je pošlo za rukom.

Skoldovo uže zapravo je bila gvozdena maska sa okvirom koji je pokrivao glavu.

Profimedia
Prekoravanje žene srednji vek

Kada se maska nosila, osoba nije mogla ni da jede ni da govori. Neke uzde su imale šiljke koje su virile unutar usta kada je bila zatvorena i zaključana, sprečavajući korisnika da napravi bilo kakav pokret vilice jer je to uzrokovalo ozbiljno bušenje usta i jezika.

Profimedia
Prekoravanje žene srednji vek

Gvozdena maska je prvi put korišćena u Škotskoj kao kazna za veštice krajem 16. veka. Kasnije u Engleskoj, neki su počeli da ih koriste na problematičnim ženama i prestupnicima.

Ovakav način obuzdavanja žena nije bilo samo fizički neprijatan, već je bio i ponižavajuć. U Škotskoj se na ulicama često mogla videti ovako obuzdana žena u društvu muža, što je imalo za cilj da podseti ljude kako da se ponašaju, odnosno šta mogu biti posledice bilo kakve nepromišljene akcije ili klevete.

Profimedia
Prekoravanje žene srednji vek

Skoldove gvozdene maske su bile u modi više od jednog veka, ali u drugim delovima Evrope, kao što je Nemačka, korišćene su do ranih 1800-ih godina. za različite vrste kažnjavanja.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike