Šta su kometa i asteroid, a šta meteor i meteroit?

14.10.2022

15:30

0

Autor: 24sedam

Svi se verovatno dobro sećamo osnovne škole i priče o devet planeta Sunčevog sistema, ali šta su planetoidi

Šta su kometa i asteroid, a šta meteor i meteroit?
planet-770360_1280 - Copyright Pixabay

Mnogi imaju dilemu oko ovih pojmova.

Tanjug/ASI/NASA via AP)
 

Asteroid

Asteroidi ili planetoidi su mala čvrsta tela u planetarnim sistemima. U poređenju s planetama mnogo su manji i najčešće nepravilnog oblika. Nastali su od ostataka protoplanetarne tvari koja se nije pripojila planetama. Najčešće kruže oko matične zvezde vlastitom putanjom ili kao prirodni sateliti (meseci) većih planeta. Neke od njih nalazimo vezane gravitacijskim silama uz planete, u grupama koje orbitiraju u putanji planeta, ispred ili iza.

Printscreen/ Facebook
 

Kometa

Kometa je nebesko telo koja se nalazi u eliptičnoj putanji oko Sunca. Dolaze iz najudaljenijih i najhladnijih područja Sunčevog sistema. Tamo su odbačeni gravitacijom divovskih planeta kada je Sunčev sistem tek nastajao. Većina ih stiže iz Ortovog oblaka -ledene sferične oblasti na samoj ivici Sunčevog sistema.

Komete se sastoje iz silikatne prašine i smrznutih gasova u obliku raznih vrsta leda (inja) koji čine porozno jezgro. Kada se putanja kometa počne približavati Suncu, zbog povećanja temperature, led i smrznute čestice počinju isparavati stvarajući oblak gasova oko komete, koji se naziva koma. Zbog pritiska solarnog vetra i radijacije koma (gasovi) i tijelo (prašina) kometa prilikom raspadanja pretvaraju se u karakteristične repove koji su vidljivi na nebu.

Pixabay
 

Meteor

Meteor je deo svemirskog tela koje, padajući kroz atmosferu, ostavlja svetleći trag.

Pixabay
 

Meteorit

Meteorit je komad meteora, koji je iz svemira pao na površinu Zemlje ili nekog drugog nebeskog tela. Dakle: asteroid je čvrsto nebesko telo nepravilnog oblika, suviše malo da bi bilo planeta; kometa se sastoji od smrznute vode i prašine, a ostavlja rep od gasova za sobom kad prolazi blizu zvezde; meteor je komad bilo kojeg nebeskog tela koji pada kroz atmosferu, ostavljajući pritom svetleći trag; meteorit je komad nebeskog tela kad padne na Zemlju, kamen vanzemaljskog porekla.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike