Čudne zmije gmižu po grobljima: Vole pokojnike i crkve, a evo zašto ih ne treba ubijati (FOTO/VIDEO)

25.09.2022

21:19

0

Autor: 24sedam

Čudne zmije gmižu po grobljima: Vole pokojnike i crkve, a evo zašto ih ne treba ubijati  (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Naučnici su otkrili tri nove zmije skrivene ispod grobalja i crkava u zabačenim predelima na Andima u Ekvadoru. Ove kratke i zdepaste zmije izgledaju prilično arhaično i dobile su imena u čast institucija ili pojedinaca koji podržavaju istraživanje i očuvanje tropskih šuma.

U pitanju su gmizavci iz roda koji se na latinskom zove “atractus”, kojem pripada oko 150 vrsta širom sveta. Međutim, iako je to najbogatiji rod zmija, ljudi ih jako retko viđaju i malo je onih koji su uopšte čuli za njih.

Jedan od razloga je to što su ove zmije poprilično stidljive i retke, a veći deo života provode u zemlji ili u dubokim pukotinama. Povrh toga, većina ovih vrsta naseljava zabačene šume. U ovom konkretnom slučaju, nove zmije pronađene su među kriptama.

 

 

Otkriće tri nove vrste dogodilo se prilično slučajno i na neočekivanim mestima. Jedna od njih pronađena je pod zemljom na malom groblju u zabačenoj šumskoj varošici na jugoistoku Ekvadora, dok su druge dve nove vrste pronađene pored stare crkve i u maloj školi.

Nažalost, koegzistencija ovih zemljanih zmija, kako iz još zovu, i seljana je najčešće pogubna za reptile. U jednoj naučnoj studiji se navodi da je većina prirodnog staništa ovih zmija već uništena. Kao rezultat krčenja šuma, one osećaju potrebu da se sklone u vlažne i mračne prostore koje koriste ljudi, gde ih obično ubijaju čim ih vide iako nisu otrovne.

Neke od ovih vrsta su ugrožene i pred izumiranjem, pa ekolozi i naučnici apeluju da ih ne treba ubijati. Najveće među njima mogu da dostignu metar dužine (Atractus major), ali su obično dosta kraće. Pojedine vrste su slepe, a pojedine koriste jarke šare kao odbrambeni mehanizam, kako bi ubedile predatore da su otrovne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike