Da li ste znali da se kineski jezik više koristi od engleskog

30.08.2022

15:30

0

Autor: M. J.

Sa istorijom dužom od pet hiljada godina, pripada najstarijoj formi pisanog jezika u svetu

Da li ste znali da se kineski jezik više koristi od engleskog
fisherman-gc27d11904_1920 - Copyright Pixabay

Da vam ne bi neko rekao: “Evo sa kakvim se znanjem putuje u Kinu”, predstavljamo vam neke zanimljivosti o kineskom jeziku.

Profimedia
 

Koje reči kineskog jezika označavaju lošu sreću i zbog čega ne biste smeli da kupite nekom kinezu takav poklon, kako se pišu kineski znakovi i postoje li uopšte “pravila” kada su karakteri kineskog pisma u pitanju.

Profimedia
 

Kineski govori preko 955 miliona ljudi

Kineski govori preko 955 miliona ljudi, što predstavlja 13% od ukupne svetske populacije. To ga čini rasprostranjenijim od engleskog, španskog, francuskog i nemačkog zajedno. Uporedo sa impresivnom statistikom, kineski jezik slovi za jedan od najmisterioznijih i najkompleksnijih živih jezika. Sa istorijom dužom od pet hiljada godina, kinesko pismo pripada najstarijoj formi pisanog jezika u svetu.

Magija i lepota kineskog jezika krije se u njegovom pismu. Pismo je ujedno i suština kineskog jezika. Svako ko se odvaži da razbije mit naočigled nesavladive pisane reči i pobegne od komfora latinice, prodreće u tajanstveni svet u kome svaki karakter priča određenu priču.

Pixabay
 

Tajanstveni svet kineskih karaktera

Kineski karakteri su kroz dugu istoriju svog postojanja evoluirali kako po obliku, tako i po upotrebi. Od 60.000 karaktera, koliko ih je u određenim periodima postojalo,  danas se koristi od 10 do 20.000. Za osnovnu pismenost, koja podrazumeva sposobnost razumevanja dnevnih novina i časopisa, potrebno je znati 2.500- 3.000 karaktera.  

Zanimljiva stvar vezana za kinesko pismo jeste asocijativnost u strukturi karaktera. Svaki karakter sastavljen  je od jednog ili više od ukupno 214 radikala. Radikali nagoveštavaju značenje  ili izgovor karaktera.

Pixabay/ PublicDomainPictures
 

Radikal za vodu (voda na kineskom)

Na primer, mnogi karakteri koji se odnose na vodu u bilo kom obliku na početku imaju radikal 氵koji predstavlja tri kapljice vode:

湖 (hú)  JEZERO

汗 (hàn) ZNOJ
海 (hǎi) MORE

Radikal za vatru – kako se piše vatra na kineskom?

Na isti način radikal za vatru 灬 možemo uočiti u raznim karakterima koji u svom značenju podrazumevaju toplotu:

热 (rè) VRUĆ
煮 (zhǔ) SKUVATI
焦  (jiāo) ZAPALJEN

Sa osnovnim predznanjem o strukturi, čak i kod nepoznatih karaktera koje ne umemo da izgovorimo,  možemo da protumačimo značenje. Na primer, reč odmor 休 (xiū) čine karakter za drvo 木 (mù) i karakter za čoveka 亻(rén). Čovek naslonjen na drvo implicira odmor.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike