Žene ih smatraju muževnim i privlačnim! Istorija legendarne karirane suknje na muškarcima

14.07.2022

14:04

0

Za izradu pravog kilta potrebno je 20 do 25 sati rada i 8 metara tkanine

Žene ih smatraju muževnim i privlačnim! Istorija legendarne karirane suknje na muškarcima
profimedia-0295560497 - Copyright Profimedia

Jedan od najprepoznatljivijih simbola Škotske, uz viski, gajde, dvorce i zelenilo, svakako je kilt, odevni predmet najsličniji suknji, koji dan-danas ponosno nose škotski muškarci. Nošenje kilta ima duboko kulturološko značenje. Kilt je simbol patriotizma i nacionalnog ponosa, a muškarci ih u ovoj zemlji nose vekovima.

Kiltovi su kroz istoriju signalizirali bogatstvo, pripadnost aristokratiji ili povećani porodični status.

Profimedia
 

Uopšteno govoreći, muškarci su nosili kiltove kao neku vrstu duge haljine sa pojasom, u različitim šarama od tartana, koji su postajali sve složeniji kako su se razvijale bolje tehnike krojenja. Duži kiltovi nosili su se uglavnom za ceremonije, dok su kraći kiltovi za „šetanje“ koji su padali tik ispod kolena bili funkcionalniji za svakodnevnu upotrebu.

Profimedia
 

Različiti karirani uzorci predstavljali su različite porodice i regije pa tako danas postoji čak 3.500 različitih verzija kariranih uzoraka. Za izradu pravog kilta potrebno je 20 do 25 sati rada i 8 metara tkanine, većinom su ručni rad, a karirani uzorak mora ostati neprekinut.

Počeli su da se nose zbog praktičnosti. U škotskim brdima, gde je često velika vlažnost, a temperature visoke, muškarci su se u kiltovima jednostavnije kretali i lakše podnosili vrućine, hladnoću, ali i kišu.

Profimedia
 

Danas kiltovi predstavljaju moderan način da ponesete na sebi svoje nasleđe sa ponosom i entuzijazmom. Kilt je bio i ostao službena odeća škotske vojske za ceremonijalne prilike.

Profimedia
 

Uglavnom se nose u posebnim prilikama i čak 89 posto odraslih škotskih muškaraca obuklo ga je bar jednom u životu. I to na zadovoljstvo škotskih žena – čak 91 posto njih je u istraživanju odgovorilo da muškarce u kiltu smatraju privlačnima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike