Praštanje na havajski način, potpuno strano ostatku sveta

21.06.2022

08:00

0

Otpuštanje je ključ srećnog života

Praštanje na havajski način, potpuno strano ostatku sveta
plaža - Copyright Profimedia

Havajski koncept oprosta kaže: “Otpustite. Zaboravite incident. Setite se samo onoga što ste naučili iz njega. Setite se šta je potrebno za stvaranje sopstvenog svemira onako kako vi to želite.”

Otpuštanje, po havajskom "huna", znači da moramo postati "pono", odnosno uspostaviti sklad s drugom osobom. Pravi "pono" se ne može dogoditi ako kažete da ste oprostili drugome, nego kada oprostite i pustite, a onda i zaboravite. Dakle, kada to zaista ostavite iza sebe.

Profimedia
 

Čak i u prošlosti, ako vam je neko učinio nešto loše ili vas povredio, oprostili ste mu. A onda vam je iz "pono" stanja lakše da odlučite kakav ćete odnos od sada gajiti s tom istom osobom, i da li je vaša veza uopšte moguća. Opraštanje takođe mora biti obostrano, smatraju Havajci, dok ljudi na zapadu veruju da se jedna strana mora nekome izviniti, a na drugoj je da prihvati izvinjenje.

Profimedia
 

Havajci veruju da se sve može oprostiti. Bez izuzetka. Čak i najstrašnija dela. Međutim, pravni sastav ovog naroda bio je veoma okrutan. Neki zločini bili su kažnjivi smrću, a za druge su pojedinci mogli biti isključeni iz zajednice. Ali, čak i u tim slučajevima mogao se očekivati oproštaj za krivce. Naime, Havajci smatraju da im najviše od svega šteti ogorčenost i neopraštanje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike