Čuda prirode! Najšarenije prirodne pojave na svetu

13.04.2022

18:35

0

Autor: A.G.

Dolaze u svim oblicima i veličinama

Čuda prirode! Najšarenije prirodne pojave na svetu
profimedia-0644134478 - Copyright Profimedia

Mnogo je lepih i živopisnoh prirodnih pojava na svetu, ali svega nekoliko, toliko nadrealnih da sa punim pravom nose epitet čuda prirode.

Šuma eukaliptusa

Profimedia
 

Čuvena Oslikana šuma na Havajima prepuna je raznobojnih stabala eukaliptusa nadreanih boja koje su zapravo rezultat ljušćenja kore sa drveća koje otkriva novu koru ispod, a koja se iz zelene pretvara u plavu, ljubičastu, narandžastu, žutu i kestenjastu boju.

Planina sedam boja

Profimedia
 

Planina Vinikunka, poznata i kao Montana de Siete Colores nalazi se prilično visoko u peruanskim Andima, gde je otkrivena pre pet godina i danas je popularna destinacija za turiste – iako stići do nje nije ni malo jednostavno. Ako preživite napornu šetnju i neprijatno veliku nadmorsku visinu, otkrićete čudo prirode koje oduzima dah: debele dugine pruge kao naslikane na obroncima planine.

Sedam šarenih dina

Profimedia
 

Vulkanska aktivnost na ostrvu Mauricijus rezultirala je neobično živopisnim peščanim dinama. Jarke boje ovog geološkog kurioziteta učinile su ga popularnom destinacijom za posetioce i to ne samo zbog svoje estetske privlačnosti, već i zbog svoje mistične otpornosti: dine su imune na eroziju.

Tečna duga

Profimedia
 

Poznata kao „najlepša reka na svetu“, Kano Kristales se može pohvaliti vodama koje teku u pet boja – ali samo u jednom delu godine. Paletu boja stvaraju crni kvarc – jedna od najstarijih stena na svetu, zelena i žuta mahovina, kao i prirodno plava voda. Ipak, ono što reku zaista čini predivnom su jarko crvene i roze endemske biljke.

Vulkan plave lave

Profimedia
 

Tokom dana, vulkan Kavah Ijen izgleda kao običan vulkan, ali kasno noću javlja se prirodni fenomen koji doprinosi njegovoj šarenoj i onostranoj prirodi. Briljantni električni plavi plameni izbijaju iz vulkana zbog opasno visokog nivoa sumpora. Kada vulkanski sumporni gasovi dođu u kontakt sa vazduhom, oni se pale i šalju plavi plamen u vazduh.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike